PORNIC

Pornic; Bretagne historic

Wij wonen aan de noordkant van de Vendee grenzend aan het department Loire-Atlantique. Wij gaan in dit naburige department regelmatig naar het stadje Pornic (ca.14.000 inwoners) op 30 km bij ons vandaan. Op de heenweg slingeren we via de binnenwegen door de moerassen, langs verlaten zoutpannen en kleine haventjes naar het stadje toe. In tegenstelling tot veel badplaatsen leeft Pornic het hele jaar door. Er is voor iedereen wel wat te zien en te doen.

Pornic is bekend om zijn kasteel in de oude haven. Je kunt er op een vlonder door de haven om het hele kasteel heen lopen. Wij flaneren na dit rondje altijd graag wat over de boulevard met restaurantjes en het casino. De aangrenzende oude binnenstad met de oude markthallen heeft hier en daar trappen en stijgende en dalende  straatjes, want Pornic ligt op graniet rotsen. Pornic heeft hierdoor een bretonse uitstraling. Sterker nog; tot in de jaren 60 maakte het deel uit van Bretagne en was Nantes tot die tijd de bretonse hoofdstad. De huizen in Pornic zijn dan ook in betronse stijl; wit met graniet en leistenen daken, heel anders dan bij ons.


Pornic langs de kust

Er zijn twee havens; de oude haven bij het kasteel en de jachthaven bij de ingang van de zee. Er zijn van de vroegere vissersvloot niet veel boten meer over, maar er liggen altijd nog wel een paar boten aan de kade of in de jachthaven.  Pornic is al sinds het einde van de 19e eeuw een badplaats, met een groot Thalassocentrum direct aan zee. Een oud maar bijzonder goed onderhouden 14 km lang douanepad langs de hele kust van Pornic dateert nog uit de tijd dat het eiland Noirmoutier voor de kust nog vol met smokkelaars zat. Wij wandelen er graag. Op het wandelpad kom je langs houten hutjes, die op palen in het water staan en waar kruisnetten aanhangen. Deze carlets zijn er langs de hele kustlijn. Met uitzicht op zee zijn er langs het hele douanepad statige villa’s. Wanneer je met eb wandeldt biedt het strand en de zee een heel verschillende aanblik, dan met vloed. Aan het einde van de wandeltocht kom je bij het oudste stukje Pornic, namelijk een aantal hunnebedden.

Inmiddels helemaal ingesloten door woonwijken, maar toch vrijwel aan de kust heeft Pornic ook een hele mooie 18 holes golfbaan. We vertellen hier meer over op onze golfpagina.

Je kunt in de haven heerlijk fruits de mer eten  of gewoon zelf oesters van de rotsen hakken bij de ingang van de oude haven of onder de hutten met kruisnetten. Wij vinden de bar en het restaurant bij het strand van de jachthaven erg leuk en de restaurantjes aan zee die langs het douanepad liggen.

Pornic is het hele jaar door leuk om te bezoeken.

 

Comments are closed.