PASSAGE DU GOIS

Passage du Gois

visser op de Passage du GoisDe Passage du Gois is een unieke locatie in Frankrijk, zelfs wereldwijd, en daarom een nationaal monument. De Passage was al bekend rond het jaar 600. Deze Passage du gois verbindt het Eiland Noirmoutier en het vaste land bij Beauvoir-sur-Mer met elkaar. De 4.150 meter lange Passage is alleen toegankelijk met eb. Ca. 1½ uur voor het laagste waterpunt en 1½ uur erna. Op andere tijdstippen is het niet mogelijk om de Passage du gois te gebruiken, daar hij dan onder water ligt. Er staat een webcam op het restaurant dat kijkt op de Passage du Gois. Zie hier de livebeelden van de Passage du Gois.

De huidige oversteek werd voor het eerst gebruikt in de 18e eeuw. Toen gingen enkele kustbewoners te voet over de zandbanken naar het eiland Noirmoutier. Veel later is de verharde weg aangelegd. Er vonden in de loop van de tijd ongelukken plaats. Dit is de reden waarom er reddingspalen zijn gebouwd. Wie dus wordt verrast door het snel stijgende water kan in deze palen klimmen (zie foto). De laatste versteviging van de Passage du gois heeft plaatsgevonden in 1924.

Passage du Gois met vloedDe Passage du gois heeft ook een grote aantrekkingskracht op schelpenzoekers. Het gaat hier om de eetbare schelpen. U zult bij laag water fransen op het zand zien lopen, met hun hoofd naar de grond op zoek naar o.a. kokkels en venusschelpen, om er daarna tijdens de lunch met een heerlijk glas witte wijn van te kunnen genieten.

Sinds juni 1987 vindt één keer per jaar “Les Foulées du Gois“ plaats. Dit is een hardloopwedstrijd tegen het opkomende water. Aan dit spektakel doen duizenden renners mee, waarbij tegen de gewoonte in, de professionals als laatste starten.

 hardloopwedstrijd door het water de Foulees du GoisVoor meer informatie:

 Les amies du Gois www.lesfouleesdugois.com

Comments are closed.