NOIRMOUTIER

Ile de Noirmoutier

Dit prachtige veelzijdige eiland ligt voor de kust bij Beauvoir-sur-Mer, aan de andere kant van de Passage du Gois. Deze passage is alleen open met laag water. In 1971 is er een brug aangelegd bij Fromantine, zodat het nu ook mogelijk is om met hoog water het eiland Noirmoutier met de auto te bereiken.

oude wijk in Noirmoutier en Ile

Geschiedenis Noirmoutier

Het eiland heeft een rijke geschiedenis van oorlogen en bewoners. In de 9e eeuw hebben de Vikingen en Normandiers het eiland geprobeerd te veroveren. De Engelsen hebben het eiland drie keer veroverd in de 14e eeuw. De Spanjaarden zijn in de 16e eeuw een tijd heer en meester geweest op het eiland. In de 17e eeuw heeft zelfs de Nederlandse Admiraal Tromp het eiland veroverd. 

Vanaf de 14e eeuw, groeide het eiland Noirmoutier uit tot een smokkelaars paradijs. In de 17e eeuw leefde het eiland bijna volledig op het smokkelen van tabak vanuit de hele wereld. Denk aan Virginia, Maryland, Martinique etc.

Tourisme op Noirmoutier

Noirmoutier leeft tegenwoordig vooral van het toerisme, met zijn prachtige stranden, gevarieerde wandelroutes, en leuke attracties (o.a. zeeaquarium, vlindertuin en wildwaterpark). Er wordt nog steeds zout gewonnen uit de diverse zoutpannen op het eiland. Ook de haven in l’Herbaudiere is een bezoek waard.

Strand Plage des Dames op het eiland NoirmoutierDoor de vele wit-blauwe huisjes heeft het eiland een Griekse uitstraling. Dit vindt u onderandere terug in het plaatsje “Noirmoutier-en-île”. In het vroege voorjaar is het hele eiland geel van de Mimosa en geurt heerlijk. Dit kan soms, afhankelijk van de winter, al in februari zijn.

Met zijn prachtige bossen en uiterwaarden om in te wandelen en zijn gezellige zomerse drukte in de diverse badplaatsen is het eiland zeker een bezoek waard gedurende het hele jaar.

Comments are closed.