NIEUWSBRIEVEN 2012

Nieuwsbrieven 2012 -over ons leven in een chambres d’hotes in Frankrijk

Nieuwsbrief september 2012

De tijd vliegt. Het is inmiddels al weer september. We hebben ons dit jaar niet verveeld. Er is ondertussen al weer zo veel bij ons veranderd en gebeurt dat we het tijd vonden voor een nieuwsbrief.
De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen beginnen altijd bij het zwembad. Oude water er uit, flink poetsen en schrobben en dan nieuw water er in. Dit jaar voor het eerst met hulp van David,  onze nieuwe klusser op de zaterdagen. Van beroep metselaar, dus er verschenen dit jaar o.a. wat nieuwe stenen muurtjes. Ook hing hij nieuwe decoratie op, werd er geschilderd en deed hij reparaties etc.
Ook zijn we zelf hard aan het werk geweest. In la Plage zijn nu alle plafonds wit en hebben we de meeste muren opnieuw gewit. Nieuwe decoratie, nieuwe gordijnen en deels nieuw meubilair in de huiskamer van la Plage.
Handig van die lange armen!
In la Bergerie hebben we de keuken uitgebreid, het toilet vervangen en extra accessoires in de badkamer opgehangen.
Dit alles natuurlijk niet zonder de hulp van onze klusheld en buurman Stephane. 
De rode slaapkamer in la Plage kreeg niet alleen de volle laag met witte verf, maar ook een nieuwe vloer. Ondertussen hebben we ook druk gewerkt aan reclame op internet. De nieuwe website die Hemko afgelopen winter maakte trekt nog meer bezoekers dan voorheen. Ook weten steeds meer mensen onze B&B op Facebook te vinden. 
Sinds dit voorjaar hebben we een nieuwe camera, dus nog meer foto’s voor onze nieuwsbrief, website en Facebook. Dit jaar voor het eerst niet alleen de gebruikelijke kleine hagedissen, maar ook prachtig gekleurde wat grotere exemplaren.  Ze zijn zo razend snel dat het moeilijk is een foto te maken.
Hemko heeft drie nieuwe franse vriendinnen.  Dit jaar hebben we ook weer bijzonder goed geoogst uit de groentetuin. 
Maar natuurlijk niet alleen werk. Ook ontspaning. Onder andere bij een 8km lange kunstroute door de stad Nantes. Ook meteen even gekeken bij Ile de Machines. Martine staat voor de 12 meter hoge en 8 meter brede olifant, die er met 0,5km/uur rondloopt. nl.franceguide.com 
We zijn er in de omgeving ook op uit getrokken om nieuwe dingen te zien en te doen, om onze klanten er goed over te kunnen informeren.  Natuurlijk ook op bezoek geweest bij Thierry Odeon voor uitleg over zijn zeezout. Hemko maakte een website voor hem http://www.sel-vendee.fr 
 We hebben af en toe ook ontspannen gewandeld langs diverse stranden bij ons in de buurt. “Het zware leven in Frankrijk” zegt Hemko dan….  Natuurlijk ook een boottochtje gemaakt in de baai van Bourgneuf met Stephane en Christine, die er in de weer waren met schelpenvissen
Echter, palourdes vissen met eb maakt dat Stephane nog heel wat tijd overhoudt de rest van de dag en die benut hij onder andere voor het vangen van rivierkreefjes in het moeras. Hemko filmde de vangst. Luister goed naar het geluid van de beestjes.
Toen Hemko dit voorjaar zei dat hij gerookte paling uit Nederland miste had Stephane in mum van tijd van twee oude wastobbes een rookoven gemaakt. Paling vangen is met vorst een stuk eenvoudiger, want dan zijn ze niet zo snel, maar nog wel steeds bijzonder glad ontdekte Hemko al snel……..
Fransen hebben soms de neiging bijna alles te willen eten wat beweegt. Nu zijn en blijven wij natuurlijk wat gereserveerdere Nederlanders, maar we krijgen wel steeds meer franse vaardigheden. Couteaux (scheermessen) vangen is een kunst op zich. Geweldig leuk om te doen. Kan helaas niet vaak (alleen bij extreem groot springvloed en wanneer er dan vrijwel geen wind is).
Wij maken nog steeds met veel plezier twee keer per week een table d’hote voor onze gasten. Toch was het leuk (en erg lekker) om ook eens uitgenodigd te worden aan tafel bij gasten. Volop actie op onze jeu de boules baan. Per abuis spreken we van Mouclade, maar dit moet Eclade de moules zijn. De rooksmaak in de mosselen is overheerlijk!
Ook ging het klussen door. Met oog op ons winterproject maakten we een berging in de zomerkeuken voor de spullen uit de werkplaats. Inmiddels hangt er een grote maritieme kaart van de baai van Bourgneuf aan de muur.
Natuurlijk als elk jaar ook weer nieuwe gerechten op de kaart voor de table d’hote. Tevens een nieuw ingrediënt van achter onze dijk; zeekraal. Onze huiscocktail dit jaar is een “Ouragan Jaune” (Gele orkaan). Scheutje Limoncello, 7-up, citroensap en een klein schijfje citroen. Gekoeld echt heerlijk op een warme dag!
Aan ons en onze gasten lag het natuurlijk niet, maar er viel helaas weinig te vieren. Toch wel feestjes voor ons. O.a. Christine werd 50 jaar. Stephane bouwde een Sangria fontein. Hij maakte iets te veel en dronken wij dus vrijwel dagelijks nog 3 weken lang Sangria.
Ook vierden wij half september zelf al weer onze 14e trouwdag (meer dan 20 jaar samen!). Ook recentelijk nog weer veranderingen. David kluste namelijk elke zaterdag vrolijk door. Onder andere een fundering voor een schuur voor het tuinmateriaal en de verhuurfietsen.
Op zaterdag hebben wij altijd opvallend veel buurmannen op de koffie. Zou dit iets te maken kunnen hebben met Sonia onze schoonmaakster?!? Op de drukke dagen hielp haar zusje Kelly ons ook dit jaar In september komen de garnalen aan de kust. Dit jaar hebben wij voor het eerst ook een poging gewaagd. De eerste paar vangsten waren nog grammen, maar daarna werden het kilo’s per keer.
Tot ons plezier ook weer veel terugkerende gasten in 2012 en weer in 2013. De schoolvakanties voor 2013 zitten al bijna vol, dus wie nog graag wil komen; wacht niet te lang met reserveren! We hebben onze leverancier voor het openhaard hout weer gebeld. Dat is voor ons altijd het moment dat we realiseren dat de zomer bijna over is.  

Maar het jaar 2012 is natuurlijk nog lang niet voorbij. Er staat voor ons nog genoeg op het programma; verbouwen van de werkplaats tot een huiskamer/keuken bij le Sable, bezoek van diverse familie en vrienden, een aantal concerten etc. Hopelijk heeft de tweede helft van 2012 ook nog leuke dingen voor jou in het vooruitschiet.

Wil je op de hoogte blijven; volg ons dan op Facebook:

http://www.facebook.com/pages/Au-Passage-du-Gois-BB-atlantische-Loirestreek/306725809352428

Er zijn ook een engelse en een franse Facebook pagina.

Met dank aan Wouter van de Nadort voor een aantal van de foto’s.

Hartelijke groeten uit Frankrijk,

Hemko en Martine


Comments are closed.