NIEUWSBRIEVEN 2011

Nieuwsbrieven 2011 -over ons leven in een chambres d’hotes in Frankrijk

Nieuwsbrief februari 2011

De winnaar is bekend!Op 12 juni 2011 wonen we al weer 5 jaar in de Vendee. Om dit te vieren meldden we in onze kerstgroet een verloting van een gratis vakantie onder onze de gasten. Het werd bij de trekking zelfs nog even spannend. In totaal hebben we 89 kerstgroeten ontvangen (57 uit Nederland, 25 uit Frankrijk en 7 uit België). Onze dank aan alle deelnemers. Leuk zo veel reacties! We hebben alle kerstgroeten genummerd en vervolgens weer 89 oesterschelpen genummerd. De schelpen hebben we begraven in ons strandje in de tuin. Kokkelvissende buurman Stephane heeft vervolgens met zijn gereedschap gegraven in het zand. Hij haalde meer dan een schelp omhoog, maar uiteindelijk werd het nummer 12……..Wil je weten wie de winnaar is; kijk dan via deze link het filmpje van de trekking op onze site http://www.aupassagedugois.com/nederlands/loterij/.
We hebben dinsdag bij de notaris getekend voor het stuk grond aan de overkant. In totaal 1300 m2 (inclusief de sloten aan 3 kanten). We hebben natuurlijk meteen gekeken hoe de grond er uitzag (het landje heeft meer dan 25 jaar braak gelegen). We willen een parkeerplaats aanleggen en een groentetuin. Twee juli, met de start van de Tour de France, komt de locale wielerclub er iets op zetten dat, naar zij hopen, de tv haalt. We zijn benieuwd. Nu eerst druk aan de slag om het gras te temmen en de bramenstruiken weg te halen.
We zijn met Kerst voor het eerst in 5 jaar in Frankrijk gebleven. We waren uitgenodigd bij onze buren Stephane en Christine om Kerst met hun familie te vieren. Dit jaar ging men weer eens verkleed en wij dus ook. Hemko als biervat en Martine als non. We aten heel veel en erg lekker. Onder andere kreeften bereid op de openhaard (die alleen aan gaat met Kerst als de familie komt, dus eens in de 6 jaar….). Het aperitif was om acht uur ’s avonds en het hoofdgerecht kwam om half drie ’s nachts op tafel!!
We krijgen er concurrentie bij op de buurt. Stephane en Christine hebben binnenkort ook hun eigen vakantiewoning. Hemko hielp met klussen en maakte een website. http://www.auborddeleau.fr Martine heeft weer nieuwe recepten bij elkaar gezocht voor de table d’hôte in 2011. Er wordt dus nu druk getest. Ook van de restjes maakte ze weer wat.

Helaas er kon er natuurlijk meer één een gratis vakantie winnen. Onze B&B kamers en vakantie huizen zijn natuurlijk ook gewoon te huur…….April is al redelijk vol, maar in mei en de  eerste week van juni hebben we nog ruimte. De studio is in de zomer nog vrij vanaf de laatste week van augustus en de vakantiewoningen vanaf 3 september. Wellicht tot ziens?!?

Niet vergeten om op 2 juli de start van de Tour de France te kijken. Op 800 meter van ons huis!

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Nieuwsbrief Zomer 2011

Langzaam maar zeker zwelt de storm aan, die de komst van de Tour de France te weeg brengt. Allereerst zagen wij racefietsen ter decoratie op de rotondes in het dorp verschijnen. Vervolgens werd het gemeentehuis volgeplakt met stickers en hingen er vlaggen in het dorp in de vorm van t-shirts. De dranghekken zijn inmiddels bij ons neergezet. We zijn benieuwd wat er nu weer komt…
Sinds gisteren is o.a. onze locale politie-agent verwoedt bezig om met hooibalen iets te schrijven op het weiland aan de overkant. We zullen morgen op tv zien wat er nu precies staat. Bij ons op het nieuwe terrein staat sinds een paar weken een joekel van een racefiets. Promotie voor een fiets/wandeltocht later in juli, in het volgende dorp. Onze parkeerplaats komt dus al mooi van pas.
Het heeft natuurlijk even geduurd voor ons nieuwe terrein bruikbaar was. Dit voorjaar hebben we het (luzerne)gras gemaaid en het deel doodgespoten waar de parkeerplaats moest komen. Alle bramen en andere rotzooi is weggehaald en verbrand. De gemeente Beauvoir-sur-Mer (mede eigenaar van de omliggende sloot) heeft voor ons een dam aangelegd.
Buurman Didier heeft met zijn trekker de grond klaar gemaakt voor de groentetuin. We eten nu al heerlijk radijsjes, aardbeien en verse tuinkruiden. De tomaten, courgettes en meloenen komen er aan. We hebben onder de hele parkeerplaats worteldoek gelegd. Even een klus om deze in te graven, want door het droge weer was de kleigrond kneiter hard geworden.
Martine’s ouders kwamen dit voorjaar op vakantie en hielpen ook een handje mee met het verdelen van het grind. Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning, zoals een bezoek aan Planet sauvage (soort Safariepark Beekse Bergen) http://www.planetesauvage.com
In en om onze vakantiehuizen en kamers hebben we dit voorjaar de laatste klussen gedaan. We hebben o.a. de oude en gebarsten stucklaag van onze kamer le Sable gehaald. Even een klusje om de bovenste laag er af te bikken en de modder/cement tussen de stenen uit te hakken. Op deze foto zit de eerste nieuwe cement laag er al weer op. Als altijd met de onmisbare hulp van buurman Stephane.
We hebben de natuurstenen op de linker hoek zichtbaar gelaten. Hemko had bedacht dat hij zijn verjaardag niet wilde vieren dit jaar. Toen hij ’s morgens de luiken open deed zag hij dat de buren daar anders over dachten…….
Over en weer is er in ons buurtje de afgelopen tijd weer het nodige gegeten en gedronken. BBQ’s steekt men in Frankrijk heel vaak aan met echt hout (in dit geval druiventakken) ipv met houtskool. Afgelopen weekend was er ’s avonds weer de Foulees du Gois. Dit jaar een record aantal deelnemers aan deze race tegen het opkomende tij http://www.lesfouleesdugois.com/
We woonden 12 juni al weer 5 jaar in Beauvoir-sur-Mer. Sinds die tijd horen we al over een aller aller laatste stuk fietspad dat er bij ons gaat komen, die de hele kust van ons departement zal verbinden. Zo te zien is het binnenkort eindelijk zo ver en kunnen onze gasten op de fiets naar het strand. Nu is het wachten op de Tour de France morgen. Wij gaan kijken op de Passage zelf, waar de wielrenners ca 15 minuten zullen wachten voor een deel van de openingsceremonie. We zijn benieuwd hoe alles zal verlopen en naar de helikopter beelden van onze omgeving. Kijkt u ook mee?

Hemko maakte een leuk filmpje van onze kamers en vakantiehuizen en zette het o.a. op youtube.com http://www.youtube.com/watch?v=EO5locg3vA0

Martine schreef voor het blad Maison en France een artikel over de komst van de Tour de France in ons gehuchtje le Menitres. Zie pagina 18-19. Het blad ligt momenteel in de winkel.

http://www.maisonenfrance.com/component/flippingbook/book/14-20114/11-mef-20114

In onze nieuwsbrief aan het einde van het jaar doen wij verslag van de Tour de France, die we samen met Hemko zijn moeder en diverse bekenden uit Hoorn en zelfs een Zweedse vriendendelegatie van dichtbij zullen bekijken. 
Hemko brengt volgende week een bliksembezoek aan Nederland voor het verjaarsfeest van zijn 60 jaar jonge vader en een natuurlijk een broodje paling. Wij kijken met plezier uit naar de rest van de zomer. We hebben zelfs al diverse boekingen aangenomen voor de zomer van volgend jaar; dus wie graag wil komen, wees er op tijd bij.

Bij deze een zonnige en plezierige zomer toegewenst!

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

P.S. u kunt ons nu ook volgen op twitter http://www.twitter.com/aupassagedugois

Nieuwsbrief december 2011

Met veel plezier kijken we terug op 2011 en hopen dat dit ook voor jou geldt. We sturen bij deze foto’s en onze belevenissen van de afgelopen 6 maanden. Onder andere verslag van de Tour de France, die op 800 meter van ons huis startte en onze plannen voor 2012.  Ook informatie over onze nieuwe website en andere internet activiteiten.
Onze vorige nieuwsbrief eindigde de dag voor de Tour de France. De wielrenners kwamen om 13.10 voorbij, maar de weg was al vanaf half 8 ’s morgens afgesloten, dus het was eigenlijk heel erg rustig bij ons. Wie goed kijkt, ziet een camperinvasie aan de horizon. Op 800 meter van ons huis, bij de Passage du Gois, was het wel heel wat drukker, want daar werd het officiële startsein gegeven. Wij werden er geïnterviewd voor radio 1.
We hadden een paar heel gezellige dagen met onze gasten. Hemko zijn moeder en haar man kwamen ook langs, evenals vrienden uit Nederland. Magnus & Maria (Zweedse vrienden) en familie waren wel wat teleurgesteld na 2.300 km rijden, want alle Zweedse deelnemers vielen uit. Na het begin wilden we ook het einde zien, dus gingen we 3 weken later met een aantal buren naar de aankomst van de Tour de France in Parijs. Een gekkenhuis in vergelijking met de gemoedelijke drukte bij ons huis. We konden nu de teams wel goed zien, want bij ons was het peleton in 15 sec voorbij gereden.
Onze winnaars van de gratis vakantie vanwege ons vijfjarig bestaan kwamen dit voorjaar. Komende zomer vieren we met diverse gasten dat zij alweer voor de vijfde keer komen. Heel leuk alle terugkerende gasten! Wij zijn Nederlanders in Frankrijk en noemen onszelf indien gevraagd “faux francais” (nep fransen). We hebben sinds dit voorjaar voor de hele lengte van ons huis mooie blauwe irissen staan. Maakt ons nog weer wat “franser”.
Wij hebben dit jaar nog weer meer nachten verhuurd dan voorgaande jaren. Maar we hadden niet alleen gasten die reserveerden, maar ook onuitgenodigde, maar niet ongewenste gasten. Een uilenfamilie schreeuwde deze hele zomer elke nacht uitbundig. De buurmannen konden maar nooit begrijpen dat Hemko geen hengel had, de standaard uitrusting hier van elke zichzelf respecterende man. Sinds kort is Hemko ook de trotse bezitter van een hengel. Stephane leerde Hemko de kneepjes van het zeevissen. We aten al zelfgevangen zeebaars en makreel.
Buurman Stephane heeft overigens (weer) een nieuwe hobby. Hij kocht een metaaldector. Ook onze nieuwe parkeerplaats is nauwgezet onderzocht, voordat het grind gestort werd. Stephane vond o.a. een munt uit de tijd van Napoleon III (1868). Leuk! We hebben sinds februari hard gewerkt aan onze nieuwe parkeerplaats aan de overkant van de weg. We zijn met de gemeente gezamenlijk eigenaar van de sloot, dus wij kochten de duiker en zij legden eind april de dam aan.
Wij hebben al heel veel geoogst in het eerste jaar: meloenen, tomaten, komkommers, paprika’s, courgettes, aubergines, aardbeien, frambozen, prei, uien, artisjokken, rode bieten, radijsjes, tuinkruiden en citroengras. De sperziebonenoogst mislukte helaas en de boerenkool werd opgegeten door rupsen tot grote ergernis van Hemko, die er eigenlijk wel trek in had. Inmiddels zijn er boompjes geplant rondom de parkeerplaats en de groentetuin. Vorige week werd de laatste hand gelegd aan de afwerking van de waterput. Nu komt er nog een hek rondom de groentetuin tegen de hazen. We twijfelen nog over een kippenren vanwege de vossen.
Met de nieuwe parkeerplaats hadden we vanaf mei meteen heel veel meer ruimte op ons erf en konden we de tuin bij ons vakantiehuis La Plage afsluiten. We hebben ook een rij bomen geplant voor nog wat meer privacy. Voor de fietsverhuur hebben we nu, met hulp van Martine haar ouders, een apart fietsenhok gemaakt. Deze winter worden er nog wat meer bomen en struiken geplant op onze voormalige parkeerplaats.
We hebben overigens niet alleen geklust, maar ook leuke dingen gedaan. O.a. een rondje wijnproeven in onze omgeving. In Bretagne zijn we naar het verjaarsfeest geweest van de moeder van het gezin waar Martine al weer meer dan 25 jaar geleden een soort au pair is geweest.
We kregen dit jaar ook weer heel wat bezoek van familie en vrienden. Martine haar ouders en broer en zus zijn geweest, evenals Hemko zijn moeder (op de foto tijdens tv opnames voor de Avondetappe tijdens de Tour de France) en Hemko zijn zus. Hemko deed een kort vakantie met zijn vader. Voor een niet nader te noemen mijlpaal van Hemko zijn vader is Hemko deze zomer ook even in Nederland geweest en sprak heel wat oude bekenden. Voor volgend jaar heeft Hemko de Hoornse lappendag weer in de planning staan.
Hemko heeft heel erg hard gewerkt aan onze website die nu omgezet is in WordPress. Onze vorige site was inmiddels 5 jaar oud. We zijn nu weer helemaal van deze tijd; klaar voor smartphones en met integratie in de site van diverse beoordelingssites, twitter en facebook. We zijn zelfs een blog gestart. Ons project voor januari is het vervangen van het dak van onze bergruimte, die daarmee langzaam in woonruimte gaat veranderen. In theorie (eindelijk!!!) ons laatste grote klusproject. Meer foto’s in onze volgende nieuwsbrief.

 

Op onze vernieuwde website (72 Nederlandstalige pagina’s) niet alleen extra features, maar ook nieuwe pagina’s over Pornic en Ile d’Yeu en heel veel nieuwe foto’s (meer dan 500 foto’s op de site). Kijk eens wanneer je tijd hebt http://www.aupassagedugois.com/nederlands/ of kom gewoon weer eens langs. We hebben nog een piep klein beetje ruimte in het begin en einde van de zomervakantie. De meivakantie (1e week mei) zitten we vol, maar verder is er in mei en juni nog ruimte.

We gaan met onze tijd mee, dus we zijn sinds 2011 ook te bereiken op, dan wel lees je over ons op:

Twitter http://twitter.com/AuPassageduGois

Facebook http://www.facebook.com/pages/Au-Passage-du-Gois-BB-atlantische-Loirestreek/306725809352428 (Deze pagina is nieuw en nu alleen Nederlands; je bent van harte welkom als fan!)

Goole+ Au Passage du Gois Beauvoir sur Mer

Blog http://www.aupassagedugois.com/nederlands/blog/

Heel veel plezier toegewenst met alle december festiviteiten, evenals een leuk en voorspoedig 2012!!!!!!!!!!

 

Hartelijke groeten,

 

Hemko en Martine

Au Passage du Gois – B&B et Gîtes

Hemko Bruinsel & Martine Hoogschagen

Le Ménitres, 85230 Beauvoir-sur-Mer, France

FR portable 06-66 17 67 36

NL mobiel 06-444 32 403

info@aucharmantlogis.com  http://www.aupassagedugois.com/nederlands/

Comments are closed.