NIEUWSBRIEVEN 2009

Nieuwsbrieven 2009 – ons leven in een chambres d’hotes in Frankrijk

Nieuwsbrief Juli 2009

Voor het eerst dit jaar weer een nieuwsbrief over ons franse leven aan de Vendeekust. We hebben al tijden overwegend heerlijk weer. Maanden lang liggen er dagelijks bergen zout in de zoutpannen aan onze weg. We genieten van de zomer. We trekken er veel op uit; met z’n tweeën of samen met vrienden uit de buurt; naar verjaarsfeesten en concerten. Natuurlijk vissen we ook bijna elke week kokkels met onze gasten op de Gois. Echter, het jaar begon wat stormachtig.

In maart raasde er een storm over van 130km/uur en woei de groentekas aan flarden.

Ook een boom in de tuin ging om.

Onze grote klusprojecten zijn al een tijdje achter de rug, maar af en toe maken we het nog weer een beetje mooier.

De uitbouw aan ons huis heeft een nieuw dak gekregen en houtenspijlen aan de zijkanten. Ook twee badkamers hebben we aangepast.

Onze studio La Maree heeft nu ook luiken. Onze buurjongen Willy schilderde alle buitenmuren opnieuw wit en alle luiken blauw.

Buiten ons terrein hebben we nu een eigen parkeerplaats voor onze twee auto’s. Voor onze Clio  nog uit Nederland en de engelse auto die we dit voorjaar kregen van vrienden.

In het voorjaar hadden we ook weer heel wat bezoek. Onder andere Simon, Martine haar broertje, die met Hemko en buurman Didier  de zee op ging naar de oestervelden. Op de foto ijzeren tafels voor de oesterzakken.

Ook Corstien, een van Martine haar zusjes, kwam met haar man Benno en de kinderen. Er werden heel wat tochtjes gedaan; naar de dierentuin, havens bij ons in de buurt en natuurlijk zijn er kokkels gevist.

Babybillendoekjes verstopten dit voorjaar helaas onze septic tank.  Met weemoed dachten wij aan Nederland, waar niemand zich realiseert hoe plezierig eigenlijk openbare riolering is.

Martine ging met een vissersboot de zee op, om een verhaal te schrijven over het vangen van inktvissen bij ons in de baai. Martine werd voor het eerst in haar leven behoorlijk zeeziek en voerde herhaaldelijk de vissen tijdens het interview, tot hilariteit van de bemanning.

Op 8 mei werd Hemko 40 en had een ware invasie van zijn vriendengroep uit Hoorn.

Tijd om even bij te praten en natuurlijk een rondje jeu de boules bij ons.

Na een ouderwets late nacht verscheen toch iedereen weer in goede staat aan het ontbijt in onze zomerkeuken.

Hoewel nieuw voor vrijwel iedereen ging het de mannen uit Hoorn goed af met het strandsurfen.

Inmiddels is het alweer hoogseizoen voor ons. Het voorjaar hadden we vrijwel uitsluitend fransen gasten en nu vooral Nederlandse en

Belgische gezinnen. Met veel plezier organiseren we in onze buitenkeuken een paar keer per week een table d’ hote.

Door het mooie weer zijn nu dagelijks de zoutenoogsten in de zoutpannen bij ons in de weg te zien.

Hemko genoot weer uitgebreid van de Tour de France. In 2011 start deze bij ons in de Vendee. Tijd om Mart S. uit te nodigen….

Met dank aan Robert, Wil, Wouter & Marguerite en Hans voor hun foto’s.

Op onze website zijn onder andere weer de nieuwe vakantiefoto’s van onze gasten in 2009 te zien. Kijk eens op  http://www.aupassagedugois.com/nederlands/fotoalbum-gasten-2009/ Wie nog leuke foto’s van de vakantie bij ons heeft; aarzel niet en stuur ze op.

Nog 3 weken en dan verhuizen we na 3 maanden weer terug naar ons eigen huis. Tot eind september zitten we tot ons plezier al helemaal volgeboekt. Voor 2010 hebben we ook al een deel van de zomer vol zitten, meer dan vorig jaar rond deze tijd. We zijn blij dat we niet geraakt zijn door de economische crisis (hopelijk geldt dit ook voor jou).

Nog een prettige zomer en hartelijke groeten uit een warme Vendee,

Hemko en Martine

 

Nieuwsbrief november 2009 

Twee weken geleden hebben we op een mooie zonnige dag foto’s gemaakt van al onze locaties en de tuin. Het leek ons leuk om deze foto’s eens te vergelijken met de foto’s van juni 2006, toen we ons huis kochten. Bij deze hieronder het resultaat. Steeds een foto voor en na….
We moesten aanvankelijk wel een beetje door alle rommel heen kijken. Als we het nu weer zien…..Overal rotzooi en onkruid. De basis van de uitbouw bij ons huis hebben we bewaard en aangepast. Nu een heerlijke plek om buiten te zitten.
Het ijzeren hek bij de entree is verdwenen. Er zijn mooie stenen muren voor in de plaats gekomen. De schuifdeur is nu bij de buren. Wij zijn heel wat blijer met de nieuwe gevel van onze studio La Maree. Ook het hele dak is compleet vervangen.
Ook binnenin is het nodige gebeurd. Wat aanvankelijk twee kinderslaapkamers waren is nu onze studio La Maree geworden met een stoere nautische inrichting. Er is een keukenblok gekomen en de badkamer is helemaal opnieuw gemaakt. Alleen het toilet zit nog op dezelfde plaats.
De tuin was bezaaid met rotzooi. Het duurde even voordat we alles weggebracht hadden naar het grofvuil. Wat we dachten dat grasveld was bleek achteraf gewoon een grindpad overwoekerd door onkruid. We zijn heel erg blij dat de tuin al zo goed gegroeid is in 3 jaar tijd (en ondanks een hele droge zomer). Een boom waaide om tijdens een winterstorm.
Onze B&B kamer Le Sable was oorspronkelijk de ingang van de koeienschuur. De bruine deuren hebben we eruitgehaald en ramen en deuren kwamen er voor in de plaats. Echter, we hebben de deuren niet weggedaan, maar blauw geverfd en veranderd in luiken. Links staat een kreeftenfuik dat in de haven dreef.
Stroom en water was er al toen we kwamen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Bloed zweet en tranen bij het verplaatsen van de enorme granieten stenen naar de tuin. Het betonstorten, muren bouwen, tegelen en loodgieten ging vervolgens heel wat makkelijker. We wonen in onze kamer Le Sable nu elke zomer 3 maanden, wanneer we ons huis verhuren.
Hemko staat hier bij de “muur” die de vorige eigenaren om hun groentetuin hadden gemaakt. Wij hebben er heerlijk de openhaard mee verwarmd. Het is nu onze gemeenschappelijke tuin geworden met een zwembad en strand (lees grote zandbak). De boot die we van de buren kregen is volgens kinderen een echte piratenboot.
Tja het was even slikken toen we de keuken voor het eerst leeg zagen. Alleen de wandtegels hebben we bewaard. Verder is de keuken niet echt meer terug te herkennen. Nu Martine haar lievelingsplek in het huis.
De vorige bewoners hadden zelf een soort keukenkast gemetseld. Gelukkig was het niet moeilijk om deze weer weg te halen. Nederlanders ontvangen vrienden en familie bijna altijd in de huiskamer voor een kopje koffie. Fransen juist aan de keukentafel. Hier zitten we dan ook regelmatig met een van de buren of bekenden.
De wandtegels in de bijkeuken hebben we ook nog steeds. Er zijn extra stopcontacten, kranen en afvoeren bijgekomen. Het grote blad is multifunctioneel. Er staat links naast de apparaten een Amerikaanse koelkast met ijsklontjes voor Hemko.
Alle houten rommel uit de tuin en in de schuur hebben we de eerste winter opgestookt in de openhaard. De ijzeren golfplaten rechts hebben we vervangen met doorzichtige platen. Nu is er weinig meer van terug te herkennen van de oorspronkelijke schuur, door de zomerkeuken die er is gekomen en de pergola overgroeid met druiven.
De mensen van wie wij het huis kochten hebben er ruim 2 jaar gewoond, maar de mensen er voor 42 jaar. Ze kweekten oesters en hadden melkkoeien. We hebben de golfplaten aan de voorkant van de oesterschuur eraf gehaald en de hele gevel dichtgemaakt. Het hout is getimmerd in de stijl en kleur van de locale zoutschuren.
Dit was vroeger de schuur waar de melkkoeien stonden. Nu is het ons vakantiehuis La Bergerie. Waar de tafel staat was vroeger de mesthoop. Zou je nu niet meer denken.
De vorige bewoners hadden de verbouwing van La Bergerie voor driekwart al af. Zo zag het eruit toen we kwamen. Na het schuren en verven van het hout en de muren, het tegelen van de badkamer en het installeren van de keuken konden we destijds na een maand al verhuren.
De tuin stond niet alleen vol met onkruid, maar ook met gammele schuurtjes en een buitentoilet. We hebben alles gesloopt. Eenmaal klaar kwam er een jeu de boules voor in de plaats. Nu moet alleen de muur nog opnieuw gestuct worden. Zo staan er nog wat andere kleine klussen op onze kluslijst voor deze winter.

 

Met plezier (en trots) concludeerden we dat we eigenlijk al heel erg veel klaar hebben. Veel meer dan we juni 2006 ooit hadden kunnen denken. Het is ook veel mooier dan we ooit hadden kunnen voorstellen. We zijn heel blij met alle hulp die we hebben gehad van familie en vrienden, diverse buren en ook sommige gasten. Dit voorjaar konden we het ons zelfs veroorloven om een klusser in te huren. Een ware luxe. Ook hadden we dit jaar voor het eerst een schoonmaakster voor de zaterdagen. Gewoonlijk onze meest hectische dag van de week. We hebben vaak een druk leven, maar gelukkig nooit meer een gestrest leven. Dat is het leuke. We hebben nog meer nieuwe foto’s van de kamers gezet op http://www.aupassagedugois.com/nederlands/foto-albums/  

 

We stonden recentelijk in de Telegraaf. Veel leuke reacties op gehad. Je kunt het nog nalezen op http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/4778158/__Gek_van_kookboeken__.html We zijn nu druk bezig om ons weer aan te melden op nieuwe websites en gidsen, maar gelukkig hebben we al aardig wat boekingen voor de zomer van 2010. Voor wie er nog overdenkt om bij ons langs te komen; er zijn nog maar 2 weken vrij in La Bergerie en 4 in La Plage deze zomervakantie. We hebben nog wel ruimte in de voorjaarsvakantie.

Morgenochtend komt de schoorsteenveger en zitten we morgenavond weer heerlijk te lezen voor onze openhaard. We wensen jou ook een leuke winter toe.

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Comments are closed.