NIEUWSBRIEVEN 2008

NIEUWSBRIEVEN 2008 – over het leven op een chambres d’hotes-Frankrijk

Nieuwsbrief maart 2008

Bonjour,Een berichtje uit Frankrijk. We sturen elk kwartaal onze familie en vrienden een e-mail met foto’s over ons leven in Frankrijk. We wonen nu bijna 2 jaar in Beauvoir-sur-Mer. Vorige winter hebben we alle kamers klaargemaakt en deze winter onze hooischuur. De vorige mails zijn te lezen op.Veel leesplezier en tot gauw, we hopen dat jullie al zin hebben in de vakantie.Hemko & Martine
Hoewel het nu laagseizoen is voor ons hebben we er een drukke tijd op zitten. We zijn onze hooischuur aan het verbouwen, tot onze verrassing hebben we vrijwel elk weekend franse gasten en we hebben de tuin weer in orde gemaakt voor Pasen. We zien nu elke dag het zwembad een graadje warmer worden, maar we hebben ook de nodige stormen gehad. De Nederlandse boot die vastliep aan de kust lag maar 50 km bij ons vandaan…. Hemko heeft foto’s van de grootste storm gemaakt.
We hebben een aantal stormen gehad van meer dan 100 km per uur. Hier het terras van het restaurant bij de Passage. Het water sloeg ook over de dijk vlak bij ons huis…. Vooral bij Port de Bec was deze storm spectaculair om te zien. In januari hielp Hemko Didier een keer met zo’n storm, toen het eb was. Ze moesten 20 kg wegende zakken met oesters vastmaken op zijn oesterbanken op de Passage. De zakken waaiden Hemko (gekleed in een echte zuidwester) gewoon uit zijn handen. Stel je voor.
Toen de boot strandde in Les Sables d’Olonne (50 km bij ons vandaan) was het springvloed; dan is het water extra hoog wanneer het vloed is, net als in Zeeland in 1953. We gingen kijken met onze buren en Tony en Nelly. Er was hooguit 15 meter tussen de boot en de kade. Bijzonder om te zien. De dag er na trokken ze de boot weer van het strand.
Na een storm voor ons de ultieme gelegenheid om te strandjutten; op zoek naar leuke decoratie in de tuin. Deze vlag geeft in zee de locatie van een garnalen- of kreeftenfuik aan, maar staat nu bij ons in de tuin. Stéphane zag dit losgeslagen kreeftenfuik in Port du Bec drijven en nam hem voor ons mee. Er zat zelfs een krab in.
   
Gelukkig hadden we ook vaak mooi weer de eerste maanden van 2008. We vervingen een deel van de ijzeren golfplaten van de hooischuur voor transparante platen. Tony, die vakantiewoningen heeft in het volgende dorp, hielp ons daarbij. Stéphane metselde het gat dicht waar vroeger een deur zat. Wie goed kijkt ziet naast hem de muur waar we de stuklaag vanaf haalden, zodat je de natuurstenen ziet waarmee de muren van onze vakantiewoning gemetseld zijn.
Onze zomerkeuken wordt rustiek. Geen  keuken dus met MDF-kastjes van 60×60 cm, maar gewoon door Stéphane gemetseld. De koelkast en vriezer verstoppen we achter de eikendeuren. Hemko en Tony zijn nu bezig om rondom de golfplaten weg te werken achter houten planken. Het hout wordt in dezelfde stijl getimmerd als de houten zoutschuren bij ons in de buurt. Achter hun rug de trelis die over de hele keuken gemaakt is en waarover we druiven zullen laten groeien (vigne vierge).
Tevens gelegenheid voor een grote schoonmaak. We hebben alle, gelukkig nu lege, wespennesten eruit gehaald. Martine heeft al het hout ontdaan van spinrag en strootjes. Vervolgens is het hout 2 of 3 keer behandeld tegen houtworm en termieten en vervolgens donkerbruin gebeitst. Hier en daar was er in het verleden teer op het hout gesmeerd. Met de donkere beits ziet het er nu weer egaal uit.
We zijn inmiddels al weer bezig met de afwerking. De natuurstenen zijn weer gevoegd. Martine heeft de keuken betegeld. Hemko en Tony hebben nog wat meer lichtinval gemaakt, aan de andere kant van de schuur ter hoogte van de a.s. eethoek.
 
Eddy, de zestienjarige zoon van Stéphane, helpt ons, net als vorig jaar, weer elke zaterdag. Alle tuinmeubelen staan dus nu al weer in de verf.  Stéphane kwam even helpen met zijn nieuwe Quad, toen het ons niet lukte om een boom eruit te trekken.
 
Ook nog tijd voor wat anders. We zijn met Len en Lynn mee naar hun zuid-engelse huis geweest. Zij waren onze buren toen wij nog in St. Jean de Monts woonden en op huizenjacht waren.
Ook even bij Stéphane gekeken, toen hij zijn steiger in Port de Bec wat langer maakte.  De haven is een monument. Er mag geen ijzer of beton gebruikt worden voor de steigers. Onze auto begaf het helaas. Tijdens de reparatie waren wij een week lang een rijdende reclamezuil.
 
Af en toe ook even tijd om een boekje in de zon te lezen. Het hele jaar door kun je kokkels zoeken op de Passage. Hier zijn we begin februari aan het vissen met onze Bretonse vrienden.

Deze week liepen we gewoon zonder jas in onze zomerkleren rond, want het is 18C. Voor ons een raar idee dat het dit weekend misschien gaat sneeuwen in Nederland. We hebben hier al een heel zomers gevoel. De zoutboeren bij ons in de weg zijn hun zoutpannen ook al weer aan het klaar maken voor de a.s. zomer. Over 3 weken begint ons seizoen echt (al hebben we al wel veel franse weekendgasten gehad) en moet al het klussen klaar zijn. We zitten tot ons plezier heel juni, juli en augustus al vol, maar wil je onze klussen komen bekijken; alleen eind mei hebben we nog ruimte. Wanneer we helemaal klaar zijn (de voorkant van de hooischuur moet volgende week nog vervangen worden), dan sturen we weer foto’s. Er staan al weer nieuwe foto’s en nieuwsbrieven op onze site van onze gasten van 2008 http://www.aupassagedugois.com/nederlands/fotoalbum-gasten-2008/

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Nieuwsbrief juli 2008

Ons zomerseizoen is in volle gang. Voor 11 weken zijn we ons huis met vierslaapkamers uit, om het te verhuren aan gasten met kinderen. Wij slapen nu tijdelijk in onze B&B kamer Le Sable en zijn overdag in onze zomerkeuken. Tot ons plezier zitten we van juni tot eind september helemaal volgeboekt.
We hebben het al behoorlijk warm gehad. Op dit moment 32 graden in de schaduw in de tuin. Het mooie weer begon al vroeg dit jaar.
 
Hierbij het bewijs dat zelfs al de derde week van april onze gasten op het strand lagen te genieten van de zon. Dit jaar ook voor het eerst een aantal keren fietsverhuur geregeld. Ook een ideale manier om te zonnen en onze omgeving eens te bekijken. De dagen voor en na Hemko zijn verjaardag, begin mei, was het ook prachtig weer en lagen onze gasten in het zwembad. Hemko trof helaas heel wat regen op zijn dagtochtje naar zee met zijn zusje, Stéphane en Christine. Echter, ook met een zuidwester aan smaakt een Champagnetoast en gebak prima.
 
Hier rusten we even uit op de schommel, tijdens een feestje van Tony en Nelly, maar er is sinds onze vorige nieuwsbrief weer heel hard gewerkt bij ons. Eindelijk, eindelijk was er tijd om de laatste afwerking te doen van onze vakantiewoning La Bergerie. Toen wij er zelf een weekje logeerden zijn alle verf uitschieters van de vorige bewoners op het houten plafond verdwenen onder sierlijsten. Tony heeft ons geholpen. Ook nu internet op alle kamers, op verzoek, beschikbaar, via de elektriciteitsleiding (we gaan met onze tijd mee…).
Maar de meeste tijd is gaan zitten in het verbouwen van onze hooischuur. De golfplaten aan de voorkant zijn verdwenen. Deze foto is gemaakt in het voorjaar van 2007, voordat het zwembad er was en de tuin slechts nog een grote modderige puinhoop was. Er is in de hooischuur een buitenkeuken gekomen en de zwembadpomp en waterboiler voor de gasten zijn nu netjes weggewerkt. Er staan boekenkasten en planten. Druiven klimmen al over de pergola over het keukengedeelte. Vlinders en vogels vliegen naar binnen. Wij voelen ons binnen een beetje buiten.
 
Hemko zijn flipperkast heeft een mooi plekje gekregen en er is ruimte om ’s avonds met de gasten te eten, wanneer het buiten te winderig is. Niet alleen onze gasten zijn er te vinden, maar ook onze buren. Zelfs al toen we nog midden in de verbouwing zaten. Zoals op deze foto tijdens het EK.
 
Elf fransen en acht nederlanders zagen het 4-1 worden in onze hooischuur, omgebouwd tot bioscoop. De West-friese orange supporters delegatie.
 
Hemko was onbetwist de meest gefotografeerde man in de haven, toen hij aankwam na een dagje werken op zee met buurman Didier. Hemko heeft op deze foto zijn lieslaarzen nog aan. Wie goed kijkt ziet een behoorlijk verbrande kop. We zijn inmiddels niet alleen lokaal bekend, maar ook al bij de Nederlandse radio. Vorige week deden we de groeten op radio 5. 
Franse gasten vragen ons vaak speciaal van te voren of ze oesters mogen eten met de table d’hote. Er zijn ook Nederlanders die met plezier oesters hebben gegeten. We hebben ook weer heel wat kokkels gevist. Hier maken twee chef-koks hun eigen vangst klaar in onze zomerkeuken.
 
Dit jaar ook voor het eerst veel groenten uit “eigen” tuin; nou ja die van de buren dan. Martine heeft een groetentuin met buuv Sophie. Onder andere sla, komkommers, tomaten, courgettes, radijs, aardbeien, rucula en tuinkruiden aten we al. Nu komen de uien, aardappels, wortelen en prei er nog aan.
Voor het eerst zijn we nu het hele jaar open. Onze eerste 25 fakturen waren voor franse gasten. Pas in maart kwamen onze eerste Nederlandse logees. We zijn er trots op, dat we niet verzand zijn in een Nederlandse kolonie. Minder blij waren we met deze gast. Stéphane en Christine hebben in de 21 jaar dat ze hier wonen slechts een keer een 15 centimeter lange adder in hun tuin gezien en wij hadden deze……Toch wel bijzonder en ook mooi om te zien.
Hemko heeft dit jaar ook weer veel nieuwe grote en kleine vriendinnen gehad. Maar hij heeft concurrentie van de ezel van Stéphane. Kinderen gaan er elke dag heen om hem te voeren. Hij balkt soms heel wat af van blijdschap.
 
Regelmatig gaan we naar Thierry, een tafeltennismaat van Hemko, die trots uitleg geeft over de werking van de zoutpannen die je overal in onze omgeving ziet. Hemko heeft nu heerlijk de tijd om de Tour de France te kijken. Maar er gaat natuurlijk niets boven het live meemaken. Met buurman Didier en zijn zoons Fabien en Jeremy keek hij dan ook de derde dag bij de aankomst in Nantes.


Nieuwsbrief November 2008 

Het is weer voorbij die mooie zomer,………..

 
Wij hebben ons weer prima vermaakt deze zomer. Hieronder een klein overzicht van onze belevenissen deze zomer in de Vendee. We hebben nu al meer dan 100 boekingen gehad en er lijkt nog geen einde aan te komen. Wellicht, omdat we een heel zonnige herfst hebben. Ook voor volgend jaar komen er al veel aanvragen binnen. De voorjaarsvakantie volgend jaar is zelfs al helemaal volgeboekt.
Lex, een van onze gasten, kwam met zijn eigen vliegtuig en was zo aardig om ons uit te nodigen voor een vlucht over ons huis. In de lucht leek het net of we weer een hele nieuwe wereld zagen. Heel veel verlaten zoutpannen in de velden om ons heen, die je vanaf de weg eigenlijk nooit kunt zien.
Overal stonden de buren naar ons te zwaaien. Hier Sophie en Didier, die net bezig waren om de laatste restjes van hun enorme verjaarsfeest de dag er voor op te ruimen. Het begon net eb te worden, dus de eerste mensen kwamen al weer op de Gois. Meer luchtfoto´s zijn te zien op http://www.aupassagedugois.com/nederlands/fotoalbum-vliegtocht/ 
Natuurlijk hebben we weer heel wat kokkels op de Gois gevist en lekker opgegeten. We zijn nu bezig op de Gois om een creatieve foto te maken voor onze Kerstgroet. Vorige maand maakte onze buurjongen Willy  stretch foto´s voor op onze website. Deze foto’s geven ons de mogelijkheid om op onze website nog wat meer van onze kamers te laten zien. Meer foto´s vind je oa op  http://www.aupassagedugois.com/nederlands/fotoalbum-huisjes/, maar
 
hierbij alvast een voorproefje van een gedeelte van onze nieuwe zomerkeuken. We hebben er een bibliotheek in gemaakt en natuurlijk staat Hemko zijn flipperkast er ook. De blaadjes van de vier druivenplanten beginnen nu inmiddels een beetje te verkleuren.
Ook wat onverwacht bezoek in onze zomerkeuken. We zagen al eerder wandelende takken in de tuin, maar deze klom vrolijk rond in de servieskast. Wie goed kijkt ziet links op de foto afgeknaagde maïsstengels (rechts de rand van onze tuin). Didier de sluiswachter zette vallen voor de ijverige knagers.
 
En passant ving hij nog een aantal kikkers vanaf het strandje in onze tuin. Toen hij begreep dat wij er liever naar luisterden, dan ze eten zette hij ze gelukkig weer terug. Deze kikker maakte dagenlang werkelijk een oorverdovend kabaal. Hij was echter zo klein dat het even duurde voordat we hem gevonden hadden.
We hebben tot ons plezier nog steeds profijt van de oogst in en om de kas. Hier spit Jeremy de pelpinda’s uit de grond. Jeremy hielp ook samen met zijn broer Fabien de appels uit de boom voor het huis plukken.
Het hout op de voorkant van onze schuur had, sinds de aanleg in het voorjaar, al behoorlijk gewerkt door de zon. Een deel van de planken hebben we er met hulp van Tony en vakantievierende Jeroen er weer vanaf gehaald. We hebben nu het hout op een andere manier vastgetimmerd. Buurman Stephan ontbreekt op de foto’s en ook bij ons tijdens de koffie, want hij is kokkels aan het vissen in Noord-Frankrijk. Deze winter weer actiefoto’s met hem, want we gaan dan onze douchecabines verbouwen.
Tussen twee boekingen door hebben we deze zomer de leiding van de septictank omgelegd met hulp van buurman Didier en zijn zware gereedschap. Maar ook tijd voor wat ontspanning. Tot ons plezier kwamen weer heel wat familie en vrienden langs dit jaar. Met Marina en Peter gingen we half october een dagje fietsen op het eiland Yeu.
Zo’n 60 km bij ons vandaan vertrekt op 9 november a.s de Vendee-Globe weer. In totaal zullen 30 solozeilers zonder tussenstop een reis om de wereld maken. De start is eens in de 4 jaar. Men verwacht rond de 800.000 bezoekers. Het record staat nu op 87 dagen. Vanzelfsprekend wordt er weer een nieuw record verwacht. Wij gingen alvast even kijken in de haven. Elke avond is er deze week een spectaculaire lichtshow.

Bij deze ben je weer helemaal op de hoogte. Martine maakte overigens ook weer een website voor de Startpagina organisatie. Binnenkort is http://kookboeken.startpagina.nl in de lucht. We gaan nu de komende tijd de tuin snoeien, de tuinmeubelen binnenzetten en de groententuin winterklaar maken. Deze week ook nog wat stukwerk in de tuin. Binnenkort komt de schoorsteenveger en gaat de openhaard weer aan. Heel wat gasten hebben boeken voor ons achter gelaten. Nu hebben we lekker de tijd om die eens te lezen.

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Comments are closed.