NIEUWSBRIEVEN 2007

Nieuwsbrieven 2007

Nieuwsbrief  Januari 2007

Bonjour, We hopen dat je het nieuwe jaar goed begonnen bent. Sinds we van onze kerstvakantie in Nederland terug zijn hebben we samen met onze buurman Stéphane heel erg hard gewerkt. Hierbij wat foto’s van de eerste resultaten en ons leven in januari 2007.
Op het landje vlak bij ons huis zitten sinds we terug zijn bijna dagelijks hele groepen Ibissen. Soms wel meer dan 100 bij elkaar. Heel mooi om te zien. Wanneer ze overvliegen klinken ze net als ganzen. De zijkant van ons huis, zoals we destijds kochten. Een oude garage deur, 2 ramen die er heel lelijk ingezet waren en een afbrokkelende top. We hebben dus vanaf het begin de blauwe deur dicht gehouden. Nu vindt er binnen en buiten een ware metamorfose plaats, om er een ruime slaapkamer met een zithoek en een keukenblok van te maken.
De hamer erin. Stéphane is niet te stoppen. Hier heeft hij zijn laarzen van het vissen nog aan. Hij is elke dag vroeg wakker. Gaat dan een kopje koffie drinken in zijn stamcafé, dat om 7 uur ’s morgens open gaat. Wanneer hij ziet dat we nog niet op zijn gooit hij wat stenen tegen onze luiken of belt ons op onze mobiel, want hij wil heel graag om 8 uur beginnen op de dagen dat hij niet aan het vissen is. Hier zijn we druk bezig om de lange kant af te bikken, zodat er een nieuwe laag cement tegen aan kan, om de muur netjes af te werken. Een neef van Stéphane komt dit voor ons doen.
De zijkant is al klaar. We hebben een aantal wat grotere natuurstenen eruit laten steken. Het cement droogt nu. Daarna moet de muur nog wit geverfd worden. Een hele verbetering vinden we het. Gisteren hebben we de oude dakpannen van het dak afgehaald. De houten richels waar de dakpannen oplagen zijn meteen in stukjes gezaagd voor de openhaard. De dakpannen hebben we aan buurman Didier gegeven en daarom in zijn oesterbakken gedaan. Op de terugweg reed hij met de wagen deels de sloot in. We kregen dus zijn wagen wat modderig terug voor de volgende lading dakpannen.
Het was gisteren heerlijk weer om buiten aan het werk te zijn. We hopen dat het weer blijft zoals voorspelt en dat het deze week niet zal regenen. Hemko en Stéphane druk in overleg. De spanten worden er opnieuw opgelegd. De muren zijn bijna een halve meter dik, dus de mannen kunnen makkelijk rondlopen.
Vrachtwagens rijden af en aan om spullen te brengen. Gipsblokken, isolatie, dakpannen, planken, cement, lijm enzovoort. Deze week worden de tegels voor de vloeren en de badkamers gebracht. De verbouwing gaat tot nu toe veel sneller dan we ooit gedacht hadden. Geweldig! Ons erf is met de hoop zand, de aanhangwagen met puin, alle leveringen en al onze projecten waar we mee bezig zijn (2 kamers en een zwembad) een behoorlijke bouwput. Doordat we zo hoog zaten konden we gisteren voor het eerst vanaf het dak de zee zien. De blauwe streep aan de horizon.
We hebben vorige week in de badplaats La Baule gekeken, toen Stéphane en zijn vrouw Christine daar aan het kokkels vissen waren. Ze harken de kokkels omhoog uit het zand en zeven ze dan, zodat ze alleen de verkoopbare maten overhouden.
 
Ons andere project is een B&B kamer in de oude stal. Hier op de foto was Stéphane net klaar met het metselen van het raamkozijn. Hij had zijn spullen nog niet opgeruimd en schoongemaakt, of er rende een kat overheen en kon hij dus weer opnieuw beginnen. De elektrische leidingen en waterleidingen die aangelegd zijn toen wij in Nederland waren. Achterin zie je de afvoerpijpen van de a.s. badkamer.
De levering van het beton voor de vloer. We hielden nog wat beton over. Dit hebben we gebruikt voor de vloer van onze buitenkeuken, die we in de toekomst in de hooischuur aan willen leggen. We hebben de houten spanten in de nieuwe kamer behandeld tegen ongedierte en vervolgens geverfd. Op de foto is ook het houten plafond al klaar.
Hier wordt er op de foto nog druk gewerkt en zie je de badkamer in wording op de achtergrond, maar sinds gisteren zijn alle muren klaar en beginnen we a.s. woensdag met het tegelen van de badkamer. Ondertussen werd er ook druk gegraven aan het gat voor het zwembad en het terras. Wie goed kijkt ziet overigens nog een gat. Namelijk de twee bomen die met een november storm zijn omgewaaid. De kraan heeft ze er uitgehaald.
De grote stronken hebben we bewaard voor onze openhaard en de rest verbrand. Het gaf een flinke rookpluim. We hebben inmiddels een flink gat geslagen in de houtvoorraad die de vorige eigenaren hadden laten liggen.

We waren tot onze verrassing de tweede week van januari al helemaal volgeboekt voor juli en augustus. We gaan dus vrolijk verder met de kamers klaarmaken. Half maart wordt ons verwarmde zwembad gebouwd en in april gaan we weer open voor onze gasten.

Hartelijke groeten uit Frankrijk,

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Maart 2007

Er is de afgelopen tijd weer heel veel gebeurt bij ons in Frankrijk. Er zijn bijna weer twee nieuwe locaties klaar en we hebben eindelijk ons eigen zwembad. Familie en vrienden die de afgelopen tijd langs kwamen zeiden dat we al zo´n lekker bruin kleurtje hadden. Dat was zelfs nog voordat we ons eigen strand hadden aangelegd.
 
Zo zag dit deel van de tuin eruit op de dag van de sleuteloverdracht. Overal onkruid, hekken, planken en pallets. Wie goed kijkt ziet rechts achterin ook het stro dat uit de hooischuur in de tuin was gegooid. Nu is het in dit gedeelte van de tuin overigens ook weer geel, maar dan van het zeezand van ons eigen strand. Op de foto rusten we uit met Petra, Marcel en Stéphane na het kruien van 5 kuub zand.
Het strand aanleggen was een leuk buitenklusje in de zon. In de winter zijn we vanzelfsprekend meer binnen bezig geweest met onze nieuwe kamers. Echter, de grootste veranderingen zijn buiten te zien. Een oude garage deur werd een mooi raam en een oud gammel lek dak werd geheel vervangen. In mei komen er de eerste gasten logeren.
Zo zag de gevel er vorig jaar nog uit. Nu is de garagedeur in gebruik bij een boer verderop. We hebben de hele afbrokkelende gevel kaal gebikt en Stéphane heeft deze opnieuw gevoegd, maar de grotere natuurstenen heeft hij er uit laten steken. We vinden het heel erg mooi geworden. Binnenkort hangen er ook nog 2 blauwe luiken en komen er plantenbakken en zal de muur gewit worden.
De afwerking binnen was wat je noemt `met de franse slag` gedaan. Het hout van het plafond sloot niet aan en er waren allemaal flodders isolatie gebruikt voor het plafond. We hebben het hele dak binnen en buiten er afgehaald en opnieuw aangelegd en geïsoleerd. De mooie houten balken zijn echter wel bewaard gebleven. Binnenkort worden ze geverfd.
Op deze foto is de elektricien druk bezig om nieuwe aansluitingen te maken. Hemko en Stéphane metselen ondertussen in razend tempo nieuwe muren. De muren zijn inmiddels af en vandaag legt Hemko de laatste hand aan de keuken. Volgende week gaan we de badkamer doen.
In de tuin zijn er ook al de nodige veranderingen gekomen deze winter. Wie lekker opgewarmd is op ons strand kan namelijk ook even heerlijk zwemmen in ons verwarmde zwembad.
Hans, de stiefvader van Hemko, heeft in maart de voorbereidingen gedaan voor de fundering van het zwembad en het erbij gelegen terras. Op de foto wordt het beton gestort. Verrukt zagen wij, evenals Martine´s ouders, het zwembad steeds een beetje groeien. Het was nog mooier en groter dan we gedacht hadden.
Met een inhoud van 35m3 duurde het meer dan een etmaal voordat het zwembad eindelijk gevuld was. Het leidingwater was echter wel maar 10 graden…..Volgende week wordt als laatste gelukkig de verwarming nog geïnstalleerd. Op dit moment hebben we een speciaal zeil op het water liggen, zodat het water door de zon verwarmd wordt. Momenteel stijgt de temperatuur een graad per dag. Elke avond werkt Martine ter ontspanning nog even aan de tuin. Er staat al bamboe naast het zwembad en mooie tropische planten op het terras.
Deze winter hebben we ook hard gewerkt aan onze nieuwe chambre d’hote kamer Le Sable. Op dit moment leggen we de laatste hand aan de inrichting van de kamer en de afwerking van de badkamer.
Zo zag de ruimte eruit op de dag dat we de sleutel kregen. Her en der grote keien op de grond, heel veel kalk op de balken en hier en daar wat rotzooi. Nu zit er in de rechterhoek van de vorige foto een badkamer met een mooie douchecabine. Wie in de spiegel kijkt ziet ook al wat van de inrichting van de kamer. We hebben met name veel warme tinten gebruikt. Een koffiebruine vloer, zandkleurige muren en een oranje houten hoofdeinde van het bed.
 
De keien weghalen was een hele zware klus. Nu hebben we in de tuin echter wel een mooie stenen cirkel waar we ´s avonds een lekker knapperig vuurtje kunnen stoken. De keien liggen nu her en der over de tuin verspreid als decoratie. Hemko en Stéphane hebben extra muren gemetseld en deze evenals het dak geïsoleerd. De mooie houten balken zijn nog steeds goed zichtbaar in de kamer.
 
Al het klussen was wellicht een stuk minder goed gelukt en waren er minder typisch franse accenten gekomen als we onze buurman Stéphane niet hadden gehad. Hier met een enorme boor voor het boren van een gat in onze slaapkamermuur. We hebben het nagemeten, precies 76 cm…. Buiten al dat harde werken gelukkig ook tijd voor leuke feestjes en prettige ontspanning. 14 maart werd Martine 40 jaar en 3 april zijn we al weer 15(!) jaar samen. We maken ook tijd om af en toe met onze buren te spelen op onze eigen jeu de boules baan. We vermaken ons dus prima en zijn blij dat het weer voorjaar is, zodat we heerlijk buiten kunnen lunchen in de tuin.

 

We wachten nu met spanning op de komst van de zwembadverwarming, zodat we eindelijk een rondje kunnen zwemmen. Op 28 april komen onze eerste gasten van dit jaar. Onze klusplanning zit gelukkig nog prima op schema. Martine heeft ondanks de drukte ijverig nieuwe recepten geprobeerd en Hemko heeft al onze (strip)boeken, spelletjes, tijdschriften en zelfs zijn speelgoed van vroeger verdeeld over onze vier locaties. Zo zijn we dus op alle fronten bezig met het aankomende seizoen. Vrijwel heel juni en zeker juli en augustus zitten we tot ons plezier al helemaal volgeboekt. We hebben alleen soms nog wat ruimte vrij in onze kamer B&B Le Sable. We zullen je ook dit jaar op de hoogte houden van onze belevenissen tijdens ons tweede zomer aan de Vendéekust.

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Nieuwsbrief Mei 2007

Onze klustijd zit er op, na maanden keihard werken. Met plezier sturen we je foto’s van het eindresultaat, evenals wat foto’s van ons laatste nieuws en het begin van ons nieuwe seizoen.

 
Onze buurvrouw Christine schilderde een prachtig reclamebord voor ons, met de Passage du Gois er op. Buurman Stéphane completeerde het geheel met wat drijvers van zijn visnetten. De letters op het bord zijn gemaakt met mallen die ze hier voor bootnamen gebruiken, zoals je bij deze boot kunt zien. Het is overigens niet zomaar een boot, maar onze a.s. boot. We kregen hem van buurman Didier. Binnenkort gaan we hem schoonmaken en verven en komt de boot in onze tuin te liggen.

 

De vorige eigenaren zullen hun entree niet meer terug kennen. Het ijzeren hek hebben we aan buurman Didier gegeven en de rietenmat aan de zijkant is ook verdwenen. Er voor in de plaats kwamen mooie muren en een blauw houten hek. De muren en de pilaren zijn gedecoreerd met de mooie stenen die we in de tuin vonden tijdens het uitgraven van het terras.
Alle rommel van de vorige eigenaren is inmiddels ook weg uit de tuin. De druif die helemaal verweven zat in een rek van kippengaas hebben we er helemaal uitgeknipt. Het was even een flinke klus om de druif te bevrijden, maar nu hebben we wel een leuke afscheiding in de tuin en het lijkt er op dat we heel veel druiven zullen eten deze aankomende herfst.
Deze foto is in april genomen. Het klussen binnen en buiten is inmiddels zo goed als klaar. We hebben al veel meer gedaan dan we een jaar geleden ooit gedacht hadden. Ons eigen huis is nu binnen helemaal klaar. Alle gastenkamers zijn af, er is een nieuwe keuken gekomen en onze huiskamer is klaar. Wat nog rest is het schilderen van de ramen aan de buitenkant. Onze klus voor juni.

De meeste tijd hebben we echter de afgelopen maanden aan onze laatste twee vakantielocaties besteed. We hebben nu een hele mooie gastenkamer in warme tinten met een aangename zithoek, die we Le Sable (het zand) genoemd hebben. Voor wie wat langer bij ons wil verblijven hebben we nu ook een gastenkamer met een zithoek en met een keuken erbij. Fransen noemen dit een studio. We hebben deze locatie La Maree genoemd (het getij) en er nautische kleuren gebruikt met bijpassende decoraties.

Deze winter is het dak van La Maree helemaal vervangen, zijn er nieuwe binnenmuren gezet en is de elektriciteit helemaal opnieuw gedaan.

We zijn heel trots op het eindresultaat. Ook wij zullen er binnenkort een tijdje wonen, want de hele zomer hebben wij ons eigen huis verhuurd.

 

De vorige eigenaren zullen ook hier niets meer terug herkennen. We hebben ons deze winter verwarmd aan de schrootjes in de openhaard en het zeil is vervangen door tegels. Ook het raam is vervangen. We stuurden hier al eerder foto’s van.

We hebben vier vakantielocaties. We hebben daarom al onze (strip)boeken, tijdschriften en DVD’s over deze locaties verdeeld en aan onze gasten beschikbaar gesteld. Er is tot ons plezier al veel gebruik van gemaakt.

 

De vorige eigenaren hadden in onze kamer Le Sable al wel voor stroom, water en afvoer gezorgd, maar al het verdere werk hebben wij zelf gedaan.

Er kwamen nieuwe ramen en een deur, nieuwe binnenmuren, een betonvloer, isolatie en een nieuw plafond.

 

Wat bleef zijn de mooie houten spanten.

Af en toe vliegt er nog een verdwaalde vogel binnen op zoek naar zijn oude plekje.

 

Op 28 april kwamen onze eerste gasten. We hebben nu aaneen gesloten boekingen tot eind september in de vakantiewoning. Maar er zijn ook al reserveringen voor oktober. Een aantal mensen waren zo teleurgesteld dat we de hele zomer al volgeboekt waren, dat zijn meteen maar reserveerden voor volgend jaar. Het gaat dus heel goed met onze chambres d’hotes. Met name door de mogelijkheden van internet. Tien jaar geleden zou het veel moeilijker geweest zijn om een dergelijk bedrijf op te starten.

We hebben 30 april samen met onze gasten natuurlijk ook een aan Konninginnedag gedaan.

Ook het zwembad is al uitvoerig getest. Hemko heeft een aantal leuke dingen voor in het zwembad gekocht. Om op te zitten, in te liggen, om op te duiken, om mee te spelen en zelfs een heuse vis die door het zwembad heen zwemt.

 

Deze winter heeft Martine ijverig gezocht naar nieuwe recepten voor onze table d’hote en we hebben al aardig wat keren gegeten met onze gasten. Ook de locale oesters zijn na een gezamenlijk bezoek met onze gasten aan de haven uitgeprobeerd.

We hebben ook heel wat manden en harkjes gekocht, zodat onze gasten bij laag water op zoek kunnen gaan naar kokkels op de Passage du Gois. Hier wordt er gesmuld van de eigen vangst. Fransen eten kokkels rauw, maar bereidt als mossels zijn ze ook heerlijk.

 

We hebben ook weer wat extra foto’s en nieuwsbrieven gezet op onze website. Je vindt deze bij http://www.aupassagedugois.com/nederlands/foto-albums/ 

Comments are closed.