NIEUWSBRIEVEN 2006 VERVOLG

Nieuwsbrief juli 2006 -
Over het starten van een Bed and Breakfast in Frankrijk

Bonjour,

Hoe gaat het? Geen last van de warmte? 

We zijn nu 5 weken verder, sinds we de sleutel hebben gekregen van ons franse huis in Beauvoir-sur-Mer aan de Vendeekust. We zijn inmiddels ook 178 vuilniszakken verder, evenals 225 kg sierpleister op de muren en meer dan 12.000 mozaïek tegels in de badkamer. Wie graag naar het TV-programma’s als “Het Roer om” kijkt had de afgelopen weken vast met veel plezier bij ons rondgelopen, want er is genoeg te beleven geweest….. Zaken die de eigenaren “vergeten” waren te vertellen, een flinke plensbui die een lekkage aan het licht bracht, de nieuwe keuken in de vakantiewoning konden we er meteen weer uit slopen, want hij zakte van ellende in elkaar. Als gevraagd werd de hooischuur leeg opgeleverd, maar dan hadden de vorige eigenaren wel al het overgebleven hooi in de kippenren en achterin de tuin gegooid, terwijl daar al genoeg rotzooi lag enzovoort. 

We hebben heel hard gewerkt om alle rommel op te ruimen en om de vakantiewoning klaar te maken. We zijn soms tot diep in de nacht doorgegaan. Gelukkig kregen we hulp van Hemko zijn moeder en haar man Hans, evenals Hemko zijn vader en zijn vrouw Antoinette met haar zus Mery. Ook werden wij een heel project voor diverse buren (wanneer het vloed is hebben zij zeeën van tijd), die spontaal kwamen helpen met o.a. tegelen en het ophangen van de schotel. Met onze integratie gaat het dus prima. Met onze boekingen ook tot onze aangename verrassing. Heel veel familie en vrienden boekten een vakantie bij ons (en zelfs al voor 2007). We hebben dit jaar nu alleen nog maar wat ruimte eind augustus en een beetje in september en oktober.

Binnenkort foto’s en verhalen over ons nieuwe franse leven op onze website www.aupassagedugois.com. Nu alvast wat foto’s met bijschrift. Veel leesplezier toegewenst,

Hemko en Martine

 

Het begin; opruimen van de tuin en immens hoog onkruid weg halen
Na 3 dagen hadden we al een enorme hoge berg met afval uit de tuin en alles wat Hemko had gesloopt. We zijn met een gehuurde bus en kiepwagen heel veel keren naar de vuilstortplaats toe geweest. De eigenaren hadden, naar het ons leek, sinds het tekenen van het voorlopig koopcontract het huis niet meer schoongemaakt, de planten in de tuin geen water meer gegeven èn geen gras meer gemaaid. Een leuke uitdaging…..
Vervolgens het klaar maken van de vakantiewoning voor de eerste gasten
Er is veel gedaan in korte tijd. Buiten zijn de luiken blauw geschilderd. Het onkruid is weggehaald, evenals het scheve hek. Het is nu heerlijk vertoeven in de zon op de nieuwe houten tuinmeubelen.
Een kijkje binnen in de vakantiewoning tijdens het werk en toen we klaar waren
De huiskamer de eerste week De huiskamer toen we klaar waren
De nieuwe keuken met vaatwasser, wasmachine, koelkast, oven en magnetron èn natuurlijk een lekker grote keukentafel. De mooie houten balken springen er nu uit, na een speciale houtbehandeling, een straalborstel en heel veel potten beits.
 
De badkamer sprankelt door de blauwe en witte mozaïek tegels en is een ware balzaal door de ruimte. Onze eerste gasten hebben heerlijk geslapen in de mooie slaapkamer. Deze week komt er nog passende kunst in de vakantiewoning te hangen.
We hebben nu voor het eerst meegemaakt dat een auto strandde op de Passage du Gois
De Passage du Gois is anderhalf uur voor en na eb toegankelijk. Sommigen doen een controle of dit echt wel klopt en proberen later nog over te steken. In dit geval konden de 5 inzittenden in een reddingspaal klimmen, maar de auto kan naar de sloop door het zoute water. Niet de uitgerukte politie en brandweer, maar een visserboot zette ze weer aan land.
En verder nog
 
Het is een ware dierentuin rond ons huis. Dat kan ook niet anders wanneer je in een vogelreservaat woont. Buiten heel veel diverse vogels, onder andere een uil die elke avond rond half 11 te voorschijn komt, vliegen er ook elke avond hele zwermen vleermuizen onze schuur in, zitten er heel veel verschillende hagedisjes in de tuin en werden er in de eerste week 4 jonge katjes in de tuin geboren. Elke avond weer staren wij moe maar voldaan naar de zon die achter de dijk in zee onder gaat. Voorlopig nog geen rust voor ons. Over ruim een week moet onze eerste B&B kamer klaar zijn en begin september de tweede kamer. We voelen ons al geweldig thuis in ons huis en zijn heerlijk aan het klussen. We vragen klusadvies aan de postbode en de buurman en zien ons huis en de tuin steeds mooier worden. Een goed gevoel.

Dank aan Don en Wendy, onze eerste gasten, voor o.a. de foto’s van de reddingsactie en de ondergaande zon. Binnenkort staan er meer foto’s van de kamers op onze website www.aupassagedugois.com, evenals de nieuwe nieuwsbrieven .

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

 

 Nieuwsbrief September 2006

We kregen héél véél leuke reacties op onze foto’s na de eerste weken in Beauvoir-sur-Mer. Bij deze weer een nieuwe up-date; onze eerste Bed en Breakfast kamer is klaar, er vonden geheel in “Het Roer om”-stijl de nodige rampen plaats. Gelukkig kregen we ook heel veel hulp van onze familie en gasten. Verder maakten we nader kennis met de buren en genieten we nu van de nazomer. We hebben een hele leuke zomer met onze gasten gehad, zie hieronder een sfeerimpressie.
 
Onze eerste Chambre d’hôte kamer (Bed en Breakfast op z’n frans) is klaar. De kamer is ingericht als strandhuis en heet dus toepasselijk “La Cabine de Plage”. Er is nu een mooie blauwe slaapkamer met er tegenover een gele zit en/of slaapkamer, voor bijvoorbeeld ouders met kinderen (of volgens onze gasten ook goed voor snurkende partners of om dienst doen als bonjebed ;-) . Bij de slaapkamers is een badkamer met een apart toilet. Drie muren hebben we betegeld met witte tegels en de vierde muur is betimmerd met ruw hout. We zijn heel tevreden met het eindresultaat. Het ziet er robuust uit. Bovendien is er een dakraam dat voor heel mooi lichtinval zorgt. Volgend voorjaar is onze hele woning veranderd in een “strandhuis” en willen we ons huis ook in zijn geheel gaan verhuren in de zomer. Wij zullen dan zelf in één van de andere twee slaapkamers slapen, die we deze winter gaan verbouwen in onze bijgebouwen.
   
Een sfeerimpressie binnen….. Een sfeer impressie buiten op de Passage du Gois….
We kregen op 12 juni de sleutel van ons franse huis en al op 10 juli kwamen de eerste gasten voor ons vakantiehuis. Weer 2 weken later ontvingen we de eerste gasten in onze Chambre d’hôte. Door de strakke timing hebben we soms tot ’s avonds laat en zelfs een keer tot de volgende ochtend doorgewerkt. We zijn heel trots op wat we allemaal bereikt hebben, maar helaas ging niet al het klussen altijd zoals we gedacht hadden. Een simpel schuurklusje kon soms uren duren of verf dekte niet en pas na 4 lagen werd het gewenste resultaat bereikt. Bovendien zijn franse bouwmarkten altijd gesloten voor de lunch en dus natuurlijk net wanneer je heel dringend iets nodig hebt. Een grote frustratie van Hemko. Het stilleven hierboven van de blauwe slaapkamer heeft dan ook heel wat bloed, zweet en tranen gekost voor het klaar was. Om van onze douchecel nog maar niet te spreken.
 
Rampzalig………..de glazen deuren van de douchecabine vielen uit onze handen tijdens het plaatsen. Overal, maar dan ook overal glas en dat op de dag dat de eerste gasten van onze Chambre d’hôte zouden arriveren. Hemko leidt nog steeds aan een zware “badkamerklusallergie”, dus voor de volgende badkamer hebben we de hulp ingeroepen van een locale loodgieter. Martine bijt in het stof.Van de badkamer om haar heen is niets meer te zien.
Tussen al het klussen door gelukkig ook tijd voor leuke dingen en af en toe een verrassing
   
We gingen een dagje mee naar het werk van de buren die “pêcheur a pied” zijn. Twee uur voordat het eb werd voeren we de zee op, waarna de buurman met zijn vrouw het water in gingen met een groot schepnet om door het zand “palourdes” (een soort kokkel) te vissen. Bijna iedereen die bij ons geweest is heeft er kennis mee kunnen maken. In Frankrijk eet je deze schelpen rauw en gelden ze als een ware delicatesse. Daar hebben we nog niet iedereen van kunnen overtuigen. Op het moment dat de boot met eb droogviel werd de oogst op maat gesorteerd en in bakken gedaan. Terwijl we wachtten tot het eb werd dronken we ons meegebrachte hollandse kopje koffie (de buren steken gewoonlijk alleen hun Galloise op tijdens het wachten). Een geweldig leuke dag.
   
We bezochten ons huis en de tuin als aspirant kopers in februari en maart. We hadden toen niet gezien dat er ook een flinke haag met druiven in de tuin staat. Zo veel druiven zelfs dat we ze niet alleen op kunnen eten. De vogels in de tuin genieten dus ook mee. Hemko zag er al een Hop, een Roodstaartje en een Blauwborstje bij. Net als vorig jaar zijn de Table d’hôte avonden onze favoriete avonden van de week. Rond half 8 serveren we elke keer weer een ander frans aperitief. Op basis van de voorkeuren van de gasten kookt Martine dan 3 gangen met franse (en italiaanse) gerechten, die Hemko ruim besprenkeld met de locale wijn de  Fief Vendéen. Toe is er koffie en thee met iets lekkers erbij. Het liefst eten we buiten natuurlijk.
Ondertussen ging het werk natuurlijk ook gewoon door.
   
We zijn onder andere weken vol ijver bezig geweest met de tuin. Hierbij een foto van Hemko zijn eerste “fikkie”. Het zweet is al ruim vergoten in onze volgende slaapkamer tijdens het weghalen van de grote keien, die er her en der nog op de vloer lagen. We zijn op dit moment bezig de zandvloer te egaliseren, zodat er beton gestort kan worden.
   
Spuug maar dan ook spuug lelijk vonden we de ontzettend armoedig ogende uitbouw die de vorige eigenaren hadden gemaakt. Meteen de eerste week zette Hemko de bijl er in tot hij alleen nog maar het karkas overhield. Toen bedacht hij dat met een rietendak en beits er wellicht een hele aangename schaduwplek gemaakt zou kunnen worden. Tot onze verrassing staat er tot nu toe gemiddeld elke week wel een bekende onverwacht op de stoep om even bij ons te kijken. We zijn blij dat we uiteindelijk het foeilelijke uitbouwtje hebben laten staan, want het biedt plek aan heel wat (in dit geval onverwachte) gasten. We hebben nu van één deel eethoek gemaakt en van het andere deel een borrelhoek.
Niets gaat vanzelf hebben we al gemerkt en elke keer moeten er weer keuzes gemaakt worden als de tijd dringt en prioriteiten gesteld moeten worden. We waren daarom heel erg blij met alle hulp die we kregen.
 
Het lijkt zo eenvoudig om even een houten paal uit de grond te trekken. Na 7 zeer verschillende technieken afwisselend aangedragen door Jean op vakantie uit West-Friesland en Stefan de buurman, kon de biels naar de sloot van de buurman, die we voor hem dempen met alles wat we uit de tuin slopen. Nadat we besloten hadden dat Martine het oude verroeste landbouw werktuig in de tuin liever weg wilde hebben, dan Hemko het wilde houden ging deze ook richting de buurman. Hij heeft de sloot nooit gehaald. Na een flinke opknapbeurt staat deze nu als pronkstuk in de tuin twee huizen verderop.
   
Hemko is als een beest tekeer is gegaan met de sloophamer. Binnen de kortste keren waren er in de garage een aantal muren gesloopt en verdwenen er buiten in de tuin een vijftal boetjes, evenals de kippenren. Helaas heeft Hemko nu door al het harde werk wel wat last van zijn rug gekregen. We waren dan ook heel erg blij dat onze gasten spontaan aanboden om ons te helpen met wat zware klussen, die toch echt gedaan moesten worden. Zo werd er in no-time een grote hoop met grind verspreid over het pad, werden alle deuren en deurposten in het huis geschuurd, werd de tuin van de vakantiewoning afgemaakt en verdween de asfaltlaag in de voortuin voorgoed uit het zicht. In huis verscheen er een prachtige houten ombouw om het bed in de blauwe slaapkamer en kwam de badkamer toch nog af. Ook een zware klus (maar dan anders) was de volledige vertaling van onze site in het frans en engels, die we zonder onze engelse buren Lynn en Len en Françoise (franse oud-collega van Martine) nooit zo goed hadden kunnen maken. Nogmaals heel hartelijk dank aan iedereen voor alle hulp en klusadviezen!!!
   
Kees sterkt in onze vakantiewoning weer aan na een dag timmeren met Hemko en leert zijn zoon Bas hoe je een frans stokbrood eet. Françoise (franse oud-collega van Martine) kwam langs met haar dochter Emma en maakte kennis met onze zwager Arthur met ons kersverse nichtje Amélie. Het was toen in Augustus inmiddels zo warm in de Vendée, dat we heel erg blij waren met de schaduw onder ons rieten afdak
 Het leven bij de Passage du Gois
   
Er gebeurt altijd wel wat op de Passage du Gois wanneer je er gaat kijken. Elke dag lopen er mensen rond met een harkje of schelpje en een emmer om kokkels te zoeken. Soms liggen er enorme kwallen (formaat autoband) op de weg en meer dan eens zagen we een auto die van de weg af ging en bleef steken in de modder. Het water komt met vloed veel sneller weer op dan mensen denken. Maar anderhalf uur voor en na eb is de weg officieel open. In dit geval zagen onze gasten Rudi en Wilfrieda dat de eigenaar van de Mercedes zelfs nergens te bekennen was.
   
Een foto vorige week genomen van één van onze favoriete plekjes; het strandje “Plage des Dames” op het eiland Noirmoutier voor onze kust. Er staan mooie verweerde houten strandhuisjes, de lange houten pier is vol met ijverige vissers, er liggen heel veel schelpen op het strand en natuurlijk is er een leuk restaurantje. Het mooie weer deze zomer is voor ons een bevestiging geweest dat we een goede keuze hebben gemaakt door te verhuizen naar Frankrijk. We genoten onder het klussen van de warmte of met gasten in de tuin. Af en toe hebben we tijd vrij gemaakt en zijn we er samen even op uit getrokken om er van te genieten.

We zijn benieuwd naar de herfst en de winter. De afgelopen winter toen we hier woonden hebben we de hele tijd onze zomerjas aangehad. We hebben vorige week onze boekenkasten in elkaar gezet en al onze boeken uitgepakt. Volgende week komt de schoorsteenveger voor onze openhaard. We verheugen ons er op om binnenkort na een dag klussen of na een stevige wandeling buiten lekker te lezen voor onze openhaard. Ook onze gasten zijn er van harte welkom. Onze bibliotheek is voor iedereen bedoeld.

We kregen deze zomer heel veel leuke foto’s die onze gasten maakten tijdens hun vakantie bij ons in de vakantiewoning of in onze Chambres d’hôtes. Een deel er van hebben we op deze link neer gezet. We hebben nu ook wat meer foto’s van de vakantie woning en dergelijke op onze website gezet.

Met Kerst komen we weer naar Nederland, maar voor die tijd komt er vast nog wel een nieuwsbrief met foto’s en natuurlijk onze aanbiedingen voor 2007.

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

 

 Nieuwsbrief December 2006


We kijken terug op een geweldig leuk jaar in Frankrijk. We hebben heel wat kilometers gereden om een leuk huis te vinden. Letterlijk hebben we bloed zweet en tranen vergoten om onze vakantiewoning en kamers op tijd in orde te hebben voor onze gasten. Maar het was het waard. We zijn nu druk bezig met de laatste twee kamers en kijken al uit naar het volgende seizoen. Nu echter eerst nog even een kleine terugblik met foto’s van oktober tot aan deze week.
Wie bedenkt dat deze strandfoto midden oktober genomen is, kan zich goed verstellen dat wij met veel plezier aan de Vendée kust wonen! Na de zuid franse Rivièra heeft onze streek de meeste zonne-uren van heel Frankrijk. De zon schijnt dus niet alleen in de zomer. Alleen in de maand november kan het volgens onze buren vaak flink stormen. Ook dit keer was het raak. Twee keer kwam er een storm overrazen met windstoten van meer dan 130 km/uur (rkaankracht). We vonden het een hele ervaring. De sluisdeur bij de haven vlakbij ons begaf het.
We verblijven ons erover verbazen wat je bij eb ziet op de Passage du Gois. Deze foto is van een soort naaktslak, maar dan zo groot als Hemko zijn voet (en hij heeft maat 47!). Als je goed kijkt zie je zijn voelsprieten. Sinds een paar maanden is er ook een zeehond in de baai. Hij ligt vaak op een grote steen te zonnebaden, op nog geen 2 km van ons huis. Leuk! In Nederland heb je soms kwallen met oostenwind. Hier ook, maar dan iets groter. Het mandje met kokkels voor onze lunch is 30 cm lang.

We hebben ook in de afgelopen maanden weer hard in en om het huis gewerkt. De voor- en achtertuin zijn nu af en in ons huis zijn alle deuren en ramen geschilderd en alle muren mooi wit.
Op het moment dat we de sleutel van ons huis kregen was de voortuin ietwat verwaarloosd zullen we maar zeggen. Door het hoge onkruid hadden we niet gezien dat de hele voortuin ooit eens geasfalteerd was. Daar hebben we natuurlijk wat aan gedaan.
Ook aan de achtertuin, die er net zo verwaarloosd uitzag, is veel gebeurt. We hebben de witte natuurstenen die we overal in de tuin tegenkwamen gebruikt om mee te decoreren, evenals de schelpen van het strandje vlak bij ons huis. Overal staan nu mooie exotische planten. Toen we de palmboom in de tuin hadden gezet (een lang gekoesterde wens van Martine) moest er natuurlijk meteen even een foto gemaakt worden.
We wilden al heel lang graag een openhaard. We genieten nu van het geknapper van het hout en zijn er verbaasd over hoeveel warmte de openhaard afgeeft. Hier steekt Hemko de openhaard, in de inmiddels heel wat gezelligere huiskamer, voor het eerst aan.
Heel blij waren we toen onze gasten in oktober even hielpen met een klus die we niet met zijn tweeën konden doen. In november veranderde Hans, de man van Hemko’s moeder, de telefoonpalen in de omranding van onze eigen jeu de boules baan. Inmiddels ligt de eerste stenenlaag erin. In het voorjaar gaat de bovenlaag er overheen en nodigen we alle buren uit voor een toernooi. Ze zijn overigens allemaal al even komen keuren.
 
Elk klusproject is voor ons vaak de eerste keer in ons leven. Al dat klussen doen we dan ook niet alleen. We waren heel blij met de hulp van onze familie, vrienden en gasten. We kunnen ook niet zonder de hulp en adviezen van onze buurman Stephan. Deze zomer hielp hij onder andere bij het afwerken van de vakantiewoning, het uitruimen van de tuin en het in elkaar zetten van de badkamer. Zijn zoon, de 15-jarige Eddy, liep recent een week stage bij ons. Hemko leerde hem over websites bouwen en hij vertaalde een deel van onze website van het engels in het frans. Ook nu weer helpt Stephan ons bij de verbouwing van de laatste twee kamers. Zoals je ziet zijn de muren van natuursteen en dat is toch heel wat anders dan in Nederland. De loodgieter/elektricien heeft vorige week alle voorbereidingen gedaan. Na de feestdagen komt er een betonvloer in de a.s. slaapkamer en gaan we de binnenmuren metselen.

We hebben, ondanks dat we net begonnen zijn, dit jaar al veel meer gasten gehad dan we ooit gedacht hadden.
We kookten gemiddeld om de dag ’s avonds voor onze gasten. Zoveel mogelijk de locale specialiteiten; ham uit de Vendée, een speciale kip uit het naburige Challans en natuurlijk kookten we met zout uit de zoutpannen verderop bij ons in de straat. Hier op de foto kip in grof zeezout voor 12 personen. Bij elk gerecht schenken wij een andere passende locale wijn; de Fiefs Vendéen. We vragen altijd van te voren wat onze gasten graag eten of wat ze juist niet erg lekker vinden en op basis van deze informatie stellen we het menu samen. We hebben ondertussen ook een hele lijst met restaurants in de buurt waar je lekker kunt eten. Onze streek is bekend om zijn fruits de mer. Deze foto vlak bij ons in Port de Bec genomen. Overal langs de kust eet je heerlijk mosselen met friet, hele verse vis en natuurlijk de locale oesters.
Zelfs tot midden oktober konden we ’s avonds nog buiten eten. Onze franse buren begrepen daar helemaal niets van. Een hoogst eigenaardige gewoonte vonden ze het. We hebben overigens bepaalde franse gewoontes al wel over genomen. Bij iedereen in de buurt hebben we al een Pastis gedronken en hebben we bij elkaar gegeten. We hadden dit jaar al een klein voorproefje. Volgend jaar maken we met de enorme keien die uit de stal kwamen een vuurplek om ’s avonds na het eten lekker nog even buiten te kunnen blijven.
Deze foto is genomen toen we net bij de notaris vandaan kwamen en de sleutels van ons huis hadden gekregen. De vorige eigenaren hadden het huis en de tuin niet zo netjes achtergelaten als we verwacht hadden. Er bleken later ook wel wat zaken te zijn die ze “vergeten” waren te vertellen. Wanneer we nu de foto’s uit de beginperiode terug zien, zijn we heel blij en trots met wat we in een korte periode hebben bereikt met hulp van familie, vrienden, buren en gasten. Na ruim een half jaar later vinden we het eigen ondernemersschap nog steeds geweldig leuk en zitten we vol plannen voor volgend jaar. We hebben met plezier onze gasten ontvangen en waren aangenaam verrast door de grote hoeveelheid mensen die onaangekondigd even bij ons kwamen kijken. Gasten namen zelfs hun eigen opblaasbare jacuzzi mee. We genoten er van en kunnen niet wachten tot in februari ons eigen verwarmde zwembad geïnstalleerd gaat worden.

We staan volgend jaar in twee Nederlandse gidsen en hopelijk het jaar erop ook in diverse franse gidsen. Het gaat tot ons plezier al goed met de aanvragen voor 2007. In juli en augustus zijn we al aardig vol evenals in de voorjaarvakantie. Mocht je plannen hebben om bij ons op vakantie te komen te komen volgend jaar, wacht dan niet te lang om contact met ons op te nemen. We ontvangen je graag bij ons. We hebben onze website geupdate en uitgebreid en we hebben nieuwe foto’s toegevoegd. http://www.aupassagedugois.com.

Hele fijne feestdagen toegewenst en al het goede voor 2007.

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine


Comments are closed.