Nieuwe table d’hôte sfeer voor 2015

Nieuwe table d’hôte sfeer  voor 2015

Er is begin dit jaar in Frankrijk onderzoek gedaan om uit te vinden wat op dit moment het lievelingseten is van de fransen. Er is bij de uitkomsten wat verschil per regio en per bevolkingsgroep en natuurlijk tussen mannen en vrouwen, maar er is uiteindelijk een  lijst samengesteld met 15 gerechten,  met als absolute topper “gebraden kip”. De lijst van alle 15 gerechten is terug te lezen op deze link:

http://www.ouest-france.fr/cuisine-le-poulet-roti-plat-prefere-des-francais-3156618

table d'hote 2

Wij zijn elke winter altijd druk bezig om nieuwe gerechten te zoeken  en te testen voor het nieuwe table d’hôte seizoen. Dit jaar hebben we na 10 seizoenen table d’hôte tevens nagedacht over het concept.  We zouden het voor 2015 weer eens anders willen doen, minder formeel om exact te zijn, en wat meer in Bistro stijl willen koken en eten.  Het toeval wil dat 7 van de Bistro hoofdgerechten die we hebben uitgekozen ook op de lijst met 15 lievelingsgerechten van de fransen staan. Om exact te zijn:

Nr 1. Gebraden kip
Nr 4. Blanquette de veau (kalfs stoofgerecht)
Nr 6. Boeuf Bourguignon (stoofgerecht van rundvlees in rode wijn)
Nr. 10 Gratin Dauphinois (ovenschotel met aardappelen)
Nr. 12 Tartiflette (ovenschotel met aardappelen en kaas)
Nr. 14 Paella
Nr. 15 Cassoulet (witte bonenschotel met varkensvlees uit de oven)

Wij houden zelf niet zo van ingewanden, dus deze  bistro gerechten zijn afgevallen en pasta koelt in de zomerkeuken helaas te snel af, daarom ook geen spaghetti of lasagne op ons menu.

Met vrienden, buren en bekenden hebben we er al diverse proefrondes op zitten. Zo hebben we dit jaar als nieuw aperitif o.a. een Americano http://fr.wikipedia.org/wiki/Americano_(cocktail)  .  In Nederland wordt er nooit zo vaak aan gedacht om voor het eten nog iets te drinken, maar in Frankrijk is het aperitif  http://fr.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A9ritif  een vast onderdeel van een uitgebreide maaltijd.
table d'hote

Voor  het dessert hebben we voor deze zomer vooral veel taarten uitgekozen. Fransen eten vaak een gebakje als dessert en de kinderen die altijd graag meehelpen in onze zomerkeuken zijn altijd enthousiast over het maken, dan wel versieren van taarten. Met de kinderen in gedachten hebben we ook besloten om het aperitief en de eerste gang te combineren. In het verleden waren de chips schalen met het borrelen vaak genoeg na een minuut al leeg en aten de kinderen vervolgens geen enkele gang meer. Nu serveren we dus als borrelhapje een aantal kleine versies van bekende franse voorgerechten en ook wat borrelhapjes natuurlijk.

We zijn inmiddels klaar met het uitzoeken van de recepten en er staan nog een paar proefsessies op het programma. Nu nog wat leuke passende tafelkleden en placemats zoeken en glazen karaffen voor de wijn. Het officiële table d’hôte seizoen staart 2 mei met het openen van de zomerkeuken. Ook willen we nog wat aanpassingen/verbouwingen doen aan de zomerkeuken.  Wordt vervolgd dus.

This entry was posted in Au Passage du Gois, Op vakantie in de Vendee. Bookmark the permalink.

Comments are closed.