10-jaar-in-beauvoir-sur-mer

10 jaar in Beauvoir-sur-Mer, Frankrijk 2006-2016

Vandaag vieren we met veel plezier ons tienjarig jubileum. Een kleine samenvatting van 10 veel bewogen jaren volgt hieronder. Van elk jaar hebben we drie foto’s gekozen en hebben we er een kleine uitleg bij geschreven.  Wanneer je een bedrijf begint moet je natuurlijk altijd maar afwachten of het inderdaad zo goed zal gaan als je hoopt. Wanneer je dat ook nog in een ander land gaat doen is er nog een extra uitdaging bij, maar na tien jaar kunnen we zeggen dat we zeer zeker geen spijt hebben van onze keuze om een bed and breakfast of in goed frans chambres d’hotes in Frankrijk te beginnen. Mede dankzij onze familie, buren, vrienden en natuurlijk onze gasten hebben we een bedrijf op kunnen bouwen waar we heel trots op zijn en met veel plezier werken.

2006

collage 2006

De foto van  ons beide is genomen op de dag van ontvangst van de sleutel van ons huis in Beauvoir-sur-Mer op 12 juni 2006 (selfies bestonden toen nog niet ;-) . Vol enthousiasme zijn we toen begonnen om alle zooi in en om het huis op een stapel te gooien en af te voeren naar de vuilnis. Een maand later ontvingen we al de eerste gasten in onze vakantiewoning la Bergerie en de maand daarna onze eerste B&B gasten.

2007

2007 collage

In de winter van 2006-2007 maakten we met onze buurman Stephane plannen voor een verbouwing en een paar maanden later (en heel veel zweet, een beetje bloed en gelukkig geen tranen) hadden we een studio, nog een B&B kamer en een zwembad met terras. Onze buurvrouw Christine schilderde ons mooie reclamebord voor aan de weg.

2008

2008 collage

Ons huis is feitelijk een voormalige oesterboerderij. Waar vroeger de tractors stonden maakten we in het voorjaar van 2008 met buurman Stephane en B&B collega Tony een zomerkeuken.  Met de verbouwingen eenmaal achter de rug kregen we meer tijd om onze nieuwe omgeving te ontdekken. Met onze gasten gaan we inmiddels al weer jaren naar de zoutpannen van Thierry Odeon en vissen we schelpen (om op te eten) op de Passage du Gois.  Ook tochtjes naar de baai van Bourgneuf vinden we nog steeds geweldig. Let goed op Hemko zijn sexy laarzen (onontbeerlijk in de slijk in de baai).

2009

collage 2009

Wij wonen met heel veel plezier in Frankrijk. We missen in tegenstelling tot wat mensen vaak verwachten niet echt drop of pindakaas, maar met onze verjaardagen missen we natuurlijk wel onze familie en vrienden in Nederland. Hemko hoefde gelukkig zijn 40ste verjaardag niet alleen te vieren, want er kwam een zware delegatie uit Hoorn over. Onze zomerkeuken is niet alleen handig voor verjaarsvisite, maar ook voor onze table d’hote maaltijden in de zomer. Hemko schenkt er met plezier de lokale wijn en Martine kookt franse klassiekers.

2010

2010 collage

Na een kleine kluspauze stroopten we in 2010 weer de mouwen op. Sindsdien hebben we nu overal dubbelglas. Overigens is er ook tijd om te ontspannen hoor. We hebben bij ons gemiddeld 500 zonne-uren meer dan in Nederland, dus ook veel zon in de winter. Prima dus om in januari een boek buiten te lezen.
Wie bij ons is geweest heeft gezien dat de Passage du Gois, op 800 meter van ons huis, een bijzondere plek is. Hoe langer we hier wonen des te meer we ons er bewust van worden. Er loopt niet voor niets een aanvraag voor opname op de lijst van werelderfgoederen van de UNESCO.

2011

collage 2011

Een foto van drie hoogtepunten in 2011; de start van de Tour de France op de Passage du Gois. Heel erg leuk om dat mee te maken! Natuurlijk ook de aankoop van 1.000m2 extra grond bij ons huis voor een parkeerplaats, groentetuin en een voetbalveldje. Ook konden we nog weer een klusproject (gevelrenovatie B&B kamer le Sable) van onze klussenlijst afstrepen.

2012

collage 2012

Alhoewel we altijd graag rondkijken op de Passage du Gois, het eiland Noirmoutier en de rest van onze omgeving gaan we ook voor ons plezier af en toe naar “de grote stad”. In ons geval is dat Nantes op ca 60km. Er is daar altijd wel iets leuks te zien of te doen. Door het nieuws op internet, uitzending gemist, Skype en  natuurlijk ook door onze e-mails en Facebook hebben we soms overigens het gevoel dat we gewoon in Nederland wonen. Voor mensen die 50 jaar geleden emigreerden moet dat toch heel anders geweest zijn.

2013

collegae 2013

Een van de redenen waarom we een B&B in Frankrijk zijn begonnen was de behoefte om eigen baas te zijn. Het bevalt inderdaad prima en we hebben meer wat de franse noemen “qualité de vie (=kwaliteit van leven)”.  Alhoewel we met de omvang van ons bedrijf nooit rijk zullen worden, kunnen we er gelukkig wel van leven. We hebben de eerste jaren vooral geïnvesteerd in het comfort en vakantieplezier van onze gasten, maar langzamerhand is er af en toe de mogelijkheid voor pleziertjes voor ons zelf; bijvoorbeeld een nieuwe hobby voor Hemko en eindelijk een kas in de groentetuin voor Martine en bijvoorbeeld een paar keer per jaar een leuk concert.  Vroeger, als tweeverdieners in Nederland, namen we heel veel “luxe” dingen voor gewoon, maar nu genieten we er dus extra van.

 2014

 

college 2014

Anders dan ons leven in Nederland zijn we al weer 10 jaar lang 7 dagen in de week 24 uur per dag samen. Het bevalt gelukkig nog steeds prima! Ook zijn we eerlijk gezegd eigenlijk ook nooit helemaal alleen. We ontmoeten zelfs na 10 jaar nog regelmatig nieuwe zeer exotisch ogende dieren in onze tuin en natuurlijk zijn er elke week weer nieuwe gasten. Ook zijn we door de fransen, als buitenlander zijnde, in onze omgeving zeer hartelijk ontvangen. Inmiddels hebben we ook diverse leuke Nederlanders, Belgen, Engelsen en Duitsers in onze omgeving leren kennen. We volgen nog steeds trouw franse les. Deels voor ons bedrijf, maar ook voor een voorspoedige integratie. De diverse vrijwilligers projecten die we doen helpen hierbij en zijn eerlijk gezegd ook gewoon leuk om te doen (o.a. VVV, ondernemersvereniging, helpen met les op een middelbare school en bij een jongerenvereniging). Een klein nadeel; voor verlening van ons paspoort moeten we inmiddels helemaal naar Parijs. Maar elk nadeel heeft zijn voordelen, dus we maken er dan gewoon meteen een leuk dagje uit van.

2015

collegae 2015

Iets waar we tot voor kort nooit zo over hadden nagedacht is dat we na 10 jaar ook een hele lijst nieuwe gewoontes en tradities hebben gekregen. Op onze jubileum dag is het bijvoorbeeld al weer de 30ste Foulees du Gois (hardloopwedstrijd met opkomend water op de Passage du Gois), dus natuurlijk gaan we er als altijd heen. We vieren nu al weer jaren Kerst in Frankrijk met onze engelse vrienden Andrew & Janette, Oud en Nieuw vieren we elk jaar met diverse buren, we gaan elk jaar naar vaste rommel- of jaarmarkten, voor bepaalde franse feestdagen (zoals 14 juli en 15 augustus) hebben we onze vaste plaatsen waar we heen gaan etc. We spreken naar frans gebruik ook met diverse mensen een aantal keer per jaar af om bij elkaar te eten. Ook kijkt Hemko met buurman Stephane aan het einde van de zomer altijd op diverse stranden in de buurt met zijn metaal detector of er nog iets leuks te vinden is…..

2016

collage 2016

Wie een eigen bedrijf heeft weet er alles van; dat het eigenlijk nooit rustig is en dat het werk nooit echt “af” is. Toch proberen we er heel bewust af en toe toch even op uit te trekken in onze omgeving. Ook maken we elk jaar met plezier een Stedentrip in Europa met Peter en Marina (nog een oude Nederlandse traditie overigens).  Dit jaar bezochten wij bijvoorbeeld Venetië  (een absolute aanrader). Daar we ook toch altijd een beetje met ons werk bezig zijn, deden we dit via Airbnb.com en booking.com om te zien hoe dat gaat. Ook kijken we natuurlijk vooruit in de tijd. De klussenlijst is na 10 jaar nog steeds niet afgewerkt… maar we proberen ook om onszelf te blijven ontwikkelen anders dan in het doe-het-zelven . Hemko deed bijvoorbeeld een paar weken geleden een leuke fotocursus, die weer handig is voor de foodblog http://www.chezmartine.nl die Martine wil starten dit jaar. Hemko beraadt zich op een nieuwe stedentrip voor volgend jaar, maar gebruikt deze informatie meteen ook weer voor zijn nieuwe franse vakantie website http://www.offres.voyage.

Kortom; we vervelen ons niet en kijken met heel veel plezier terug op de afgelopen 10 jaar en hebben natuurlijk zin in de volgende 10 jaar in Beauvoir-sur-Mer!

 

Posted in Au Passage du Gois, Hemko Bruinsel, het roer om - ik vertrek, Martine Hoogschagen, Prive, Wonen in de Vendee | Leave a comment

zomer 2015

Ook 2015 was weer een heel leuk en gevarieerd jaar!

We kijken met plezier terug op 2015. We gingen onder andere even terug naar school, kregen bijzonder bezoek, hadden een hele serie festiviteiten, concerten en andere leuke bezigheden, visten er op los in zee en vonden schatten.

1aHoe ouder hoe gekker?? Nederlanders zijn natuurlijk altijd heel serieus (behalve met carnaval), maar engelsen doen graag aan verkleedpartijen (fancy dress party’s). Zo werden wij dus door engelse vrienden verzocht om ons schooluniform aan te trekken en mee te doen aan de lessen. Met onze wiskunde kennis was het nog prima gesteld, maar waar in de wereld de Gobi woestijn ook al weer ligt waren we even kwijt… (weet jij het wel?).

1b

Hemko zijn metaal detector doet het prima, getuige de diverse “schatten” waar hij mee thuis kwam dit jaar. Soms trekt Hemko er alleen op uit, of wanneer het hoogwater is samen met onze buurman Stephane. Samen zijn ze onder andere door de zoutpannen van Thierry Odeon in Bouin gegaan. Ondanks dat deze zoutpannen al een paar eeuwen geleden zijn aangelegd vonden ze vreemd genoeg vrijwel niets van betekenis.

1c

Om het huis hadden wij dit jaar bezoek van bekende en onbekende beesten.  Er zijn op onze buitenmuren vaak mooie kleine bruine hagedisjes, maar we zijn er inmiddels zo aan gewend dat we er niet echt meer op letten. Echter,  wanneer zo’n wat grotere fel groene hagedis zich even laat zien (ze zijn heel schuw), dan staan we toch even stil. De zeer bijzondere rups (ca 15 cm lang en een paar cm dik) heeft zichzelf inmiddels ontpopt tot een Grote Nachtpauwoog; de grootste nachtvlinder die er in Europa te vinden is.  http://www.vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=56

De Heilige ibissen zien we elk jaar van de herfst tot het voorjaar. We hebben geen idee waar ze zomers verblijven. Deze Heilige ibissen zijn oorspronkelijk ontsnapt uit een dierentuin in het zuiden van Bretagne, ca. 100 km bij ons vandaan en komen in de natuur voor in Turkije en Griekenland, maar ze voelen zich kennelijk bij ons in de Vendee dus ook prima thuis.

1d

Joel de overbuurman werd dit jaar 50. We versierden zijn trekker in de haven, toen hij op zee was. Hij wist niet hoe snel hij er mee weg moest rijden, maar kon er wel om lachen. Wij worden er zelf natuurlijk ook niet jonger op (46 kaarsjes voor Hemko op de foto en Martine 48 dit jaar), maar vooralsnog zien wij er nog niet tegen op om 50 jaar oud te worden. Jean en Marie-Therese in Bretagne (gastgezin van Martine in 1987) vierden buiten op hun boerderij met een varken aan het spit en lange tafels met 100 gasten er aan zelfs hun vijftig jarig huwelijk. Met onze 17 jaar huwelijk zijn hebben we nog even te gaan voor we deze mijlpaal bereiken.

1e-2

Onze engelse vriendin en B&B collega Janette werd 60 jaar en besloot dit uitgebreid te vieren. Het was erg gezellig. Ook de trouwerij van onze buurjongen Willy zullen we niet snel vergeten. Weer een leuke verkleedpartij namelijk (Hemko was als monnik stel je voor) en twee dagen feest. Wij zijn naar bed toe geweest, maar het kersverse bruidspaar ging 2 dagen achter elkaar vrolijk door. Onze buren Stephane en Christine maakten voor hun zoon en zijn man de twee prachtige bij het middeleeuwse thema passende tronen en het schild.

1f

FMR is onze favoriete lokale band, maar voor het jeugdsentiment zijn we naar Nantes geweest om de Simple Minds weer eens live te horen. In september geheel spontaan een BBQ op de buurt, toen we in afwachting waren van de komst van 400 bedrijfsdirekteuren uit de regio op blauwe brommertjes met een roze pothelm op en een blauwe superman cape om (echt waar). Lees meer over deze “anti-crisis actie” op www.meulebleue.fr


1g

We visten er natuurlijk ook weer vrolijk op los dit jaar. Voor het eerst Strandgapers (ca 10 cm grote schelp) voor de trouwerij van onze buurjongen (zie ook het filmpje hieronder). We willen wel eerlijk zijn; de schelpen zien er mooier uit dan ze smaken…..Na onze voorbereidingen van dit voorjaar (lees onze blog hierover hier) visten we met onze gasten  natuurlijk garnalen bij Noirmoutier en kleine visjes in de haven van Port du Bec. Het waren hele leuke uitjes.

 


1i

Tot ons plezier kwamen al onze ouders weer langs, evenals Hemko zijn zusje met haar gezin en Martine haar broer(tje). Een leuke gelegenheid om weer even uitgebreid bij te praten met iedereen, maar ook om er even samen op uit te trekken.

1j

We hadden dit jaar zowaar ook een moment van bezinning, toen we op het afscheidsfeeestje waren van een frans-nederlands gezin dat (weer) vertrok naar Nederland. We concudeerden echter dat dit voor ons niet aan de orde is; het bevalt ons veel te goed  in Frankrijk. We hebben geen tijd om ons te vervelen en zitten ook vol leuke plannen voor 2016. Zo  starten we bijvoorbeeld beiden in januari met een nieuwe website, dus houdt ons in de gaten! Meer nieuws volgt natuurlijk.

 

Posted in Au Passage du Gois, Hemko Bruinsel, het roer om - ik vertrek, Martine Hoogschagen, Op vakantie in de Vendee, Wonen in de Vendee | Leave a comment

klussen 2015

Onze klussen in en om het huis in 2015

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken; ons werk bestaat niet alleen uit het entertainen van onze gasten en het testen van nieuwe restaurants en barretjes. Nee, af en toe moeten de mouwen opgestroopt worden voor smerig werk, dan wel moet er flink geklust worden. Hieronder wat foto’s met uitleg over een deel van onze klussen in 2015. Foto’s van het doorspuiten van alle leidingen van onze 2 septic tanks zullen we je besparen, al doen we het wel 2 keer per jaar (ons minst faroriete klusje :-) ). We denken dan met weemoed terug aan het gemak van riolering in Nederland.

1

Wij zijn natuurlijk Nederlanders, dus doen wij uitgebreid aan watermanagement. Elk voorjaar pompen we ons zwembad met 35m3 water leeg, maken het helemaal schoon en vullen het dan weer met nieuw water. Afhankelijk van de sterkte van de zon is het water dan na 1 of 2 weken boven de 20C. Ook spuiten we elk voorjaar de muren van al onze locaties schoon en indien nodig verven we deze dan. Onze tuinmeubelen en kussens maken we ook elk jaar schoon en worden de teakhouten meubels tevens in de olie gezet. De onderste foto is van dit najaar. We hebben toen de verf rond de deur en raamposten bij onze B&B kamer le Sable vervangen door “enduit”, wat permanent is.

2

We hebben inmiddels bijna 2500m2 terrein, dus het snoeien van onze bomen en struiken is helaas niet in een dag gedaan. Je hebt wel altijd veel eer van je werk, omdat je het weer zo mooi ziet worden. Onze buurman Stephane kan vervolgens van de takken tot zijn plezier weer een mooi fikkie stoken. Ook zijn er elk jaar nog wel weer kleine en grote investeringen. Zo is er dit jaar onder andere weer een paar kubeke meter zand in de zandbak gegaan en hebben we nog weer wat plantjes voor de tuin gekocht.

3a

Dit voorjaar hebben we in onze vakantiehuizen la Plage en la Bergerie een extra boekenkast neergezet. We hebben bovendien ook 2/3 van alle boeken van onze drie locaties verplaatst, zodat onze terugkerende gasten weer nieuwe boeken en stripboeken hebben om uit te kiezen. De tijdschriften die onze gasten door de zomer hebben achtergelaten gaan binnenkort weer naar Nederlandse vrienden elders in Frankrijk.

4

Nantes heeft niet alleen veel leuke dingen om te zien en te doen, maar ook zijn er veel bouwmarkten. We zijn blij met het laadvermogen van onze Volkswagen Touran. We hebben in la Bergerie aan twee kanten van de keuken nog wat meer getegeld en binnen alle deuren en buiten alle muren opnieuw geverfd. Ook de badkamer van la Plage kreeg nieuwe tegels.

5

Na bijna 10 jaar kluslessen van onze buurman  Stephane (die niet graag op de foto gaat) kunnen we al heel veel dingen zelf en hebben we ook steeds meer serieus klusmaterieel, maar van tijd tot tijd moeten we toch zijn hulp inroepen, al is het maar voor de gezelligheid. Zo kwam er een bord langs de weg 500m voor ons huis, omdat veel GPS-en bij aankomst van ons gehucht zeggen “u bent gearriveerd”. Het blijft onhandig dat op het franse platteland veel huizen geen huisnummer hebben.
Wij hebben de aankleding van onze zomerkeuken grondig veranderd. Er groeien nu niet alleen druiven boven de keuken, maar over de hele ruimte over een trelis met lichtjes tussen de bladeren. Onze buren Claire en Joel leenden ons hun vrachtwagen om het hout te halen.

6

We proberen in de zomer maanden elke week een leuk lokaal uitje met onze gasten te oganiseren; venusschelpen vissen op de Passage du Gois, zaagjes vissen op het strand van Notre-Dame-de Monts, kijken in Port du Bec bij de terugkomst van de oesterboeren of een bezoekje aan de zoutpannen van Thierry Odeon (Hemko maakte overigens een leuke website voor Thierry) . Inmiddels vissen we ook al weer een aantal jaren garnalen met onze gasten (beste tijd augustus/september). We proberen in het voorseizoen steeds nieuwe locaties uit, dan wel andere activiteiten. Dit voorjaar hebben we na diverse expedities besloten dat er toch echt de meeste garnalen te vangen zijn bij Barbatre op het eiland Noirmoutier. We zijn voor onze uitjes met onze gasten echter wel atijd afhankelijk van de getijden. Soms valt eb heel vroeg op op de dag of juist wanneer het al bijna bedtijd is. Dit jaar hebben we dus geprobeerd om te vissen met een kruisnet, want dan ben je minder afhankelijk van eb en vloed en kun je vissen bij de sluis in Port du Bec. Ons proefrondje leverde een paling, wat kleine visjes (sprot??) en een paar garnalen op.

Kortom; wij vermaken ons het hele jaar door prima met zeer uiteenlopende zaken. Ons leven is een mengeling van prive en zakelijk en ontspanning en werk.  Na 10 jaar hebben we nog steeds geen spijt van het feit de we het roer hebben omgegooid! Zo hadden wij bijvoorbeeld dit jaar weer een hele leuke zomer.

 

Posted in Au Passage du Gois, Wonen in de Vendee | Leave a comment

Nieuwe table d’hôte sfeer voor 2015

Nieuwe table d’hôte sfeer  voor 2015

Er is begin dit jaar in Frankrijk onderzoek gedaan om uit te vinden wat op dit moment het lievelingseten is van de fransen. Er is bij de uitkomsten wat verschil per regio en per bevolkingsgroep en natuurlijk tussen mannen en vrouwen, maar er is uiteindelijk een  lijst samengesteld met 15 gerechten,  met als absolute topper “gebraden kip”. De lijst van alle 15 gerechten is terug te lezen op deze link:

http://www.ouest-france.fr/cuisine-le-poulet-roti-plat-prefere-des-francais-3156618

table d'hote 2

Wij zijn elke winter altijd druk bezig om nieuwe gerechten te zoeken  en te testen voor het nieuwe table d’hôte seizoen. Dit jaar hebben we na 10 seizoenen table d’hôte tevens nagedacht over het concept.  We zouden het voor 2015 weer eens anders willen doen, minder formeel om exact te zijn, en wat meer in Bistro stijl willen koken en eten.  Het toeval wil dat 7 van de Bistro hoofdgerechten die we hebben uitgekozen ook op de lijst met 15 lievelingsgerechten van de fransen staan. Om exact te zijn:

Nr 1. Gebraden kip
Nr 4. Blanquette de veau (kalfs stoofgerecht)
Nr 6. Boeuf Bourguignon (stoofgerecht van rundvlees in rode wijn)
Nr. 10 Gratin Dauphinois (ovenschotel met aardappelen)
Nr. 12 Tartiflette (ovenschotel met aardappelen en kaas)
Nr. 14 Paella
Nr. 15 Cassoulet (witte bonenschotel met varkensvlees uit de oven)

Wij houden zelf niet zo van ingewanden, dus deze  bistro gerechten zijn afgevallen en pasta koelt in de zomerkeuken helaas te snel af, daarom ook geen spaghetti of lasagne op ons menu.

Met vrienden, buren en bekenden hebben we er al diverse proefrondes op zitten. Zo hebben we dit jaar als nieuw aperitif o.a. een Americano http://fr.wikipedia.org/wiki/Americano_(cocktail)  .  In Nederland wordt er nooit zo vaak aan gedacht om voor het eten nog iets te drinken, maar in Frankrijk is het aperitif  http://fr.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A9ritif  een vast onderdeel van een uitgebreide maaltijd.
table d'hote

Voor  het dessert hebben we voor deze zomer vooral veel taarten uitgekozen. Fransen eten vaak een gebakje als dessert en de kinderen die altijd graag meehelpen in onze zomerkeuken zijn altijd enthousiast over het maken, dan wel versieren van taarten. Met de kinderen in gedachten hebben we ook besloten om het aperitief en de eerste gang te combineren. In het verleden waren de chips schalen met het borrelen vaak genoeg na een minuut al leeg en aten de kinderen vervolgens geen enkele gang meer. Nu serveren we dus als borrelhapje een aantal kleine versies van bekende franse voorgerechten en ook wat borrelhapjes natuurlijk.

We zijn inmiddels klaar met het uitzoeken van de recepten en er staan nog een paar proefsessies op het programma. Nu nog wat leuke passende tafelkleden en placemats zoeken en glazen karaffen voor de wijn. Het officiële table d’hôte seizoen staart 2 mei met het openen van de zomerkeuken. Ook willen we nog wat aanpassingen/verbouwingen doen aan de zomerkeuken.  Wordt vervolgd dus.

Posted in Au Passage du Gois, Op vakantie in de Vendee | Leave a comment

veranderingen-2014

Veranderingen in 2014

Al weken lang zijn we bezig met de voorbereidingen voor het seizoen 2015. Als elk elk jaar alle locaties uitgebreid schoonmaken, wassen, verven, buiten karcheren, snoeien en natuurlijk zijn er ook de nodige klussen. We maken over het algemeen van bijna elke klus een foto, om deze eventueel te gebruiken in een blog of op Facebook. We realiseerden ons zojuist dat we nooit iets gedaan hebben met de foto’s van het klussen in het voorjaar van 2014 en de veranderingen in 2014. Beter laat dan nooit dus bij deze een paar foto’s van vorig jaar voorjaar.

Martine bouwt een muurtjeDe entreepaal bij de vakantiewoning la Bergerie is nu hetzelfde als de palen bij de ingang van ons erf. Metselen met natuurstenen is wel altijd even een uitdaging.

De muur is afHet eindresultaat.

Hemko verven

Het laatste plafond in vakantiehuis la Plage is nu ook mooi wit.

Fosse septic legen

Gelukkig hoeven we niet alles zelf te doen; vooral dit vieze klusje niet, het legen van de septic tank.

Nieuwe tuin achter la Bergerie

Wij zijn natuurlijk heel blij met het mooie weer in de zomer. Enige nadeel is dat de zon in juli en augustus het grasveld altijd verbrand en verdord. Zodra dan de eerste regen valt begint vooral het onkruid hard te groeien en komt het gras er met moeite achteraan. Dit stukje tuin was er altijd het ergste aan toe. We hebben vorig jaar het gras dus maar omgespit en er struiken gepland.

nieuwe investeringen

Helaas gaat er ook wel eens iets stuk en niet altijd wanneer het goed uitkomt. In 2014 hebben we onder andere 2 vaatwassers, 1 wasmachine, 1 magnetron en een 300liter waterboiler vervangen.

Nieuwe kas

Ook wat nieuwe investeringen natuurlijk. Onder andere een kas. Leuk voor wat meer exotische zaken in de tuin en het maakt dat de tomaten, paprika’s en aubergine’s eerder klaar zijn.

Tian provencal

De groenten uit de kas zijn onder andere gebruikt in de gerechten voor de table d’hote. Deze Tian Provencal vonden kinderen de zomer van 2014 steeds heel leuk om te maken (en lekker).

Rookoven in Frankrijk

Ook ons kerstkado van 2013, een rookoven, heeft overuren gedraaid in 2014. Vooral de gerookte zalm vonden we heel erg lekker.

garnalen vissen

We hebben in 2014 ook weer een aantal garnalennetten in diverse maten er bij gekocht, want veel grote en kleine gasten vinden het erg leuk om garnalen te vissen.

Nieuwe kippen
Ook twee nieuwe dames in het kippenhok vorig jaar. Het heeft wel tot in de winter geduurd voor ze het “enigzins” met elkaar konden vinden.

Als het goed is duurt het niet al te lang voor er een blog volgt met de veranderingen voor 2015. De eerste locatie, onze vakantiewoning la Bergerie is namelijk klaar. We zijn nu bezig met onze studio.

Posted in Au Passage du Gois, Wonen in de Vendee | Tagged , | Leave a comment

Prijswinnaars fotowedstrijd 2014 bekend

Op donderdag 22 januari om 2 uur ’s middags kwam de jury bijeen om de deelnemende foto’s van onze fotowedstrijd van 2014 te beoordelen. Uiteindelijk een zeer internationale wedstrijd met deelnemers uit Frankrijk, België, Nederland en Zwitserland. Het jureren was geen eenvoudige taak, want er waren veel deelnemers , 41 volwassenen en 8 kinderen, en uitzonderlijk mooie foto’s om uit te kiezen.

De twee juryleden:

Claudia LAUMEL amateur fotografe zie flickr https://www.flickr.com/
Stephanie ROBARD hoofd van het VVV van onze gemeente zie http://www.otsi-paysdugois.fr/

40De start werd gemaakt met de 8 foto’s van de kinderen. Niet eenvoudig, omdat de deelnemers van verschillende leeftijden waren. De jury koos als winnaar voor het bezoek aan de Dijk van Jakobsen bij het vogelreservaat van Noirmoutier en Ile. De jury vond de lijnen in deze foto bijzonder mooi evenals het water aan weerskanten van de foto. Bovendien een dynamische foto. Onze hartelijke felicitaties gaan naar Simon Van den Eede uit België. Onze grote dank natuurlijk ook aan alle andere kleine deelnemers. Dit jaar is er ook weer een fotowedstrijd voor alle kinderen, die bij ons in 2015 logeren. Dit keer is het thema “dieren”. Op de foto moet dus een dier (of dieren) te zien zijn en de foto moet door het deelnemende kind gemaakt zijn.

Het was niet eenvoudig voor de jury om de winner te kiezen uit de 41 volwassen deelnemers , maar het is geluk! Er waren drie afvalrondes voor nodig. De jury heeft voor alle foto’s gekeken naar techniek, compositie, couleur locale, uitstraling van de foto en natuurlijk of er aan het thema “water” was voldaan. Bij aanvang vielen er 2 foto’s af, omdat er volgens de jury geen water op stond.

4Na een eerste beoordeling blijven er 11 foto’s over. De meeste foto’s die niet door de eerste ronde kwamen, was met name omdat zij onder- of overbelicht waren of omdat er bijvoorbeeld een licht scheve horizon was. In de tweede ronde werd er over elke foto nog weer wat langer gediscussieerd (met name over compositie en uitstraling) en bleven er 4 foto’s over. De beide juryleden hadden elk twee voorkeuren voor een winnende foto. Gelukkig was er een gemeenschappelijke foto. De winnaar, een foto van een reddingspaal op de Passage du Gois met ondergaande zon en windstil weer (uitzonderlijk in maart) werd door beide juryleden omschreven als “magnifique”, zowel de compositie als de uitstraling van de foto. Onze hartelijke felicitaties voor Vincent Legrais uit Frankrijk. Een gedeelde tweede plaats was er voor de foto met het gezin op het strand dat in de lucht springt en een foto van een ondergaande zon op de Passage du Gois met op de achtergrond het eiland Noirmoutier.
Het thema van 2015 voor onze volwassen gasten is “La Pêche” en een suggestie van de jury; die ook dit jaar weer zal jureren. “La Pêche” betekend vissen of visvangst; dus foto’s van vissen met een hengel of schelpen vissen op het wad, vissersboten, vissen op de markt, vissen in het water etc etc; het valt allemaal onder deze franse noemer. Insturen kan tot 31 december 2015. Iedereen die bij ons logeert van 1 januari 2015 tot 31 december 2015 kan deelnemen en de foto (een per persoon) sturen aan info@aucharmantlogis.com. We zullen net als in 2014 de ontvangen foto’s meteen laten zien op onze website en onze facebookpagina
https://www.facebook.com/pages/Au-Passage-du-Gois-BB-atlantische-Loirestreek/
evenals op onze franse en engelse facebook pagina’s. Wij zijn natuurlijk weer reuze benieuwd naar de deelnemende foto’s voor 2015. Wordt vervolgd.

Posted in Au Passage du Gois | Leave a comment

Bijzondere flora en fauna in en om ons huis in 2014

Bijzondere flora en fauna in en om ons huis in 2014

Zelfs na 8 jaar zien we steeds nog weer nieuwe, voor ons bijzondere dieren en planten in en om ons huis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze prachtige hagedis zat dit voorjaar rustig in het zonnetje op de pallet, die we om onze compostbak heen hebben. Naar het schijnt overwinteren veel dieren op dit soort plekken, omdat het in de winter warmer is in de rottende compost.

paddenstoel

Vorige week een boswandeling gemaakt en toen zagen we deze champignon. Alleen de kabouter ontbrak nog.

rups

Deze rups was ongeveer 10 cm lang. We hebben op internet gezocht en zover wij konden zien wordt het een grote donker rose/paarse nachtvliner. Vooral de sprietjes vooraan vonden wij bijzonder om te zien.

spinkhaanDeze sprinkhaan is veel groter dan wat we gewoonlijk zien. Hij sprong in de zomerkeuken vanaf de druif op het aanrecht. deed er een rondje en was vervolgens ineens weer verdwenen. We hadden ook een keer  een bidsprinkhaan in onze zomerkeuken (dit soort is nog iets groter), maar de foto was helaas mislukt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze nachtvlinder zat een paar dagen hevig schuddend eieren te leggen op de voorkant van onze schuur. De spanwijdte was meer dan 15 cm. De eieren zijn helaas nooit uitgekomen.

ibissen in frankrijk

Alle bovenstaande foto’s waren van flora en fauna die we dit jaar voor het eerst hier zagen. Deze heilige ibissen zijn voor ons niet nieuw, maar we vinden het altijd leuk wanneer ze aan het einde van de zomer weer over ons huis vliegen of landen op het weiland aan de overkant van de weg. We zijn benieuwd wat onze volgende ontmoeting zal zijn. We houden je op de hoogte.

Posted in Au Passage du Gois, Wonen in de Vendee | Leave a comment

Pompoenenwedstrijd bij ons op de buurt

Pompoenen wedstrijd bij ons op de buurt

Dit voorjaar, tijdens een borrel, riep buurman Stephane dat hij een pompoenenwedstrijd wilde houden (het was ongetwijffeld al wat later op de avond). Er was een tweede borrel nodig voor het opstellen van een zeer strikt wedstrijdregelement:

Les règles du jeu :
Il est autorisé d’utiliser des engrais ou d’autres moyens de croissance.
Il est autorisé d’utiliser des appareils/services (parasols, arrosage, massage, musique, psychologue).
Il est permis de remplacer les graines par des autres graines.
Il est strictement interdit d’uriner sur les plantes des autres participants ou causer des dégâts qui freine la croissance des plants des autres participants.
Il est strictement interdit d’influencer les juges, de faires des paiements illicite aux juges ou de saouler les juges.

Iedereen op ons buurtje kreeg dezelfde zaadjes en ging ijverig aan de slag.

1 le debut 2 Claire
Onze buurvrouw Claire is een enorme dierliefhebster; ze durft nog geen vlieg dood te slaan. Ze was deze zomer ook heel lief voor haar pompoen, ze durfde er niets af te halen, dus had ze 3 uitlopers van meer dan 10 meter en uiteindelijk een enorme hoeveelheid piepkleine pompoenen.

3 Denis

Buurman Dennis werd creatief en kerfde woorden en plaatjes in de loop van de zomer in zijn pompoenen. Eenmaal volgroeid geeft dit een leuk effect, al hoewel het helaas op de foto niet zo goed te zien is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eerste poging van Stephane resulteerde in twee kleine stompjes, nadat een haas ‘s nachts zijn wedstrijd deelname smakelijk opat. Een tweede poging werd pas gewaagd, nadat hij een konijnvrije zone maakte. Op de resten van de mesthoop van zijn ezel werd er opnieuw gezaaid.

5 StephaneInternet werd ijverig geraadpleegd en Stephane haalde dus bloemen en uitlopers weg en liet maar een pompoen groeien.

7 stephane

Hemko was een streng doch rechtvaardig jurylid.

poempoenen wegen

Het wegen in onze zomerkeuken op onze personenweegschaal.

de uitslag

De uitslag in gewicht.

poempoenen op een rijtje

De deelnemers (onze poging tot het kweken van een pompoen mislukte 2 x dus wij kwamen met lege handen).

de winnaarDe trotse winner buurman Stephane; als een kind zo blij.

pumpink pie

Buurvrouw Claire bakte van haar pompoenen twee heerlijke Halloween taarten.

Volgend jaar wagen we een nieuwe poging. Nu om te kijken wie de grootste en hoogste zonnebloem weet te telen. We zijn benieuwd….

Posted in Au Passage du Gois, Wonen in de Vendee | Leave a comment

Inzendingen fotowedstrijd 2014

Fotowedstrijd naar aanleiding van alle mooie foto’s van de afgelopen jaren

We krijgen elk jaar zo veel leuke vakantiefoto’s van gasten te zien, dat we vonden dat het tijd werd voor een fotowedstrijd! Iedereen die bij ons logeert tussen 1 januari 2014 en 31 december 2014 is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze fotowedstrijd van 2014. Het thema  is water. Iedereen is vrij te fotograferen wat hij of zij wil, zolang er maar water (in welke vorm dan ook) op de foto te zien is en de foto bij ons in de Vendee, dan wel in een straal van 100 km om ons heen, gemaakt is.  Per persoon maximaal 1 foto.

Er zijn drie categorieën met elk een winnaar van een pakket overheerlijke zaken uit de Vendee . De 3 winnaars krijgen het cadeau begin 2015 thuisgestuurd.

Categorie 1 – kinderen tot 10 jaar
Categorie 2 – gasten tussen 11 en 16 jaar
Categorie 3 – gasten vanaf 16 jaar

We hebben natuurlijk ook een onafhankelijke jury die zowel onze regio goed kennen, als goed foto’s maken en/of kunnen beoordelen:

Stephanie ROBARD van het VVV kantoor van onze gemeente Pays du Gois  http://www.paysdugois.fr

Claudia LAUMEL van Natur’allemand in Givrand   https://www.facebook.com/naturallemand en op Flickr http://www.flickr.com/photos/95778163@N06/

De inzendingen tot nu toe:


2

23

17-3
3

fam fieten 2 augustus 2014
419 69 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1115

24

12 1618 20 218 22

26

2 3 1

7

25

27

port du bec

29 30 31 32 33 34 3536 37383940414243 44 45

46 47 48

49

Posted in Au Passage du Gois, Op vakantie in de Vendee | 1 Comment

award gekregen

Award gekregen van booking.com

Vandaag hadden we een leuke verrassing in de post. We staan sinds een klein jaar met onze B&B op de website booking.com. We hebben deze award gekregen, omdat we een beoordeling hebben van gemiddeld 9.6.  Geen idee of ze net als bij zoover.nl  ze awards uitdelen in elk frans dorp, maar we zijn in elk geval heel blij met de waardering van de gasten!

Het leuke van de reserveringen via booking.com is de diversiteit aan gasten. Vorig jaar hadden we onder andere Australische, Zwitserse, Duitse en Engelse gasten via deze site. Op dit moment is er een jong stelletje uit Letland, die op doorreis zijn naar Portugal.

Ben je nieuwsgierig wat mensen over ons schreven kijk dan hier

www.booking.com

Binnenkort hangt dit bord ook weer bij de collectie op de muur bij de ingang.

booking award

Posted in Au Passage du Gois | Leave a comment